„Rengett a föld Gázában, és a területet irányító Hamasz elleni háború új szakaszába lépett”

Joav Gallant védelmi miniszter a televízióban kijelentette: “rengett a föld szombaton Gázában, és a területet irányító Hamasz elleni háború új szakaszába lépett”. Közben a tervbe vett nagyszabású szárazföldi offenzíva veszélyeire figyelmeztetnek arab államok és az ENSZ.

Joav Gallant védelmi miniszter a televízióban kijelentette: „rengett a föld szombaton Gázában, és a területet irányító Hamasz elleni háború új szakaszába lépett”.

A hadsereg által közzétett felvételeken látni lehetett, amint harckocsioszlopok vonulnak lassan Gáza nyílt területein, sok közülük feltehetően a határ közelében, harci gépek pedig a Hamász iszlamista szervezet több tucatnyi alagútját és föld alatti bunkerét bombázták.

Később Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője felszólította az észak-gázaiakat a délre való menekülésre. „Ezt most nem csak elővigyázatosságból ajánlatos megtenniük a civileknek, és fogy az idő! De a harcok végeztével lehetőség lesz visszatérni” – írta az X-en.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy a terület kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudnak kommunikálni egymással, és ez tovább nehezíti a dolgukat. A legsúlyosabb körülmény, hogy a mentők nem tudnak a sebesülésekről, így segíteni sem képesek. A kórházba szállítást a közelben lévő civilek próbálják megoldani saját járműveikkel.

Elon Musk amerikai üzletember erre reagálva közölte, hogy a SpaceX nevű vállalata általa működtetett Starlink műholdas internetszolgáltató fog segíteni a kommunikációs infrastruktúra pótlásában a Gázai övezetben.

A gázai konfliktus kiszélesedésétől óvott Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök, aki szerint a térség „időzített bombává” válhat. Arra reagálva, hogy pénteken elfogtak több drónt, amely berepült az egyiptomi légtérbe, az államfő leszögezte: a háborús feleknek tiszteletben kell tartaniuk országa szuverenitását.

Egyiptom szerint az izraeli határ közelében fekvő Tába és Nuveiba egyiptomi városokra zuhant drónok hat embert megsebesítettek.

Izrael pénteken közölte, hogy ezek az Irán által támogatott jemeni húszi mozgalom drónjai voltak, és izraeli területet akartak támadni.

Az egyiptomi külügyminisztérium szombati közleményben figyelmeztetett egy nagyszabású szárazföldi hadművelet súlyos veszélyeire, a humanitárius és a biztonsági kockázatokra. Felelőssé tette Izraelt az ENSZ-közgyűlés által pénteken elfogadott határozat megsértéséért, amely azonnali, tartós és fenntartható tűzszünetet követelt.

A kairói minisztérium ismét felszólította az izraeli felet, hogy könnyítse meg a humanitárius segélyek biztonságos, maradéktalan és tartós eljuttatását a Gázai övezetbe. Hozzátette: a humanitárius tűzszünetet sürgető felszólítások és a Gázába történő bejutás megkönnyítésének az elutasítása elkerülhetetlen humanitárius katasztrófához fog vezetni, és veszélyezteti a térség biztonságát.

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a palesztin civilek életét veszélyeztető, tervbe vett gázai szárazföldi hadműveletet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tűzszünetet követelt szombaton arra hivatkozva, hogy a kórházak nem képesek evakuálni betegeiket az állandó izraeli légitámadások közben és a szárazföldi hadművelet fenyegetésének árnyékában.

A WHO szerint mély aggodalomra adnak okot a kórházak környékét érő izraeli légicsapások. A szervezet szerint a gázai övezeti kórházak máris a teljesítőképességük határán vannak a nagyszámú sebesült miatt, miközben több ezer polgári személynek is menedéket nyújtanak.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szombaton Genfben kiadott közleményében hangsúlyozta: attól tart, hogy egy kiterjedt hadműveletnek újabb több ezer halálos áldozata lesz a civilek között.

„A humanitárius és emberi jogi következmények nagyon súlyosak és hosszan tartók lesznek” – figyelmeztetett Türk, emlékeztetve a szemben álló feleket a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos felelősségükre.

António Guterres, az ENSZ éppen Dohában tartózkodó főtitkára kifejezte sajnálkozását a Gázai övezet elleni légitámadások fokozódása és a tervbe vett nagyszabású szárazföldi hadművelet miatt, valamint ismét haladéktalan humanitárius tűzszünetet sürgetett.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is követelte szombaton az ellenségeskedés beszüntetését és a humanitárius segélyek gázai bejutásának lehetővé tételét.

Főkép: Tüzérségi tűz a Gázai övezet mellett, tegnap – Fotó: Aris Messinis / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.