A háború hátterében: Kína letörli Izraelt a térképről

A háború hátterében: Kína letörli Izraelt a térképről

Izrael nevét eltávolították a Baidu és az Alibaba kínai technológiai óriáscégek térképeiről a Hamasszal vívott háború miatt. Egy Kínában élő izraeli: “Ennek gazdasági vonatkozásai vannak.” A háttérben: Izrael-ellenes és antiszemita kijelentések hulláma a közösségi médiában Kínában.

A kínai felhasználók arról számoltak be, hogy a helyi technológiai óriások, a Baidu és az Alibaba eltávolították Izrael nevét online térképeikről a Hamasz elleni háború közepette.

A Wall Street Journal szerint Baidu kínai nyelvű térképén Izrael határai mellett a nagyobb városok és a palesztin területek is láthatók, de Izrael neve nem szerepel. Izrael neve eltűnt az Alibaba tulajdonában lévő Amap szolgáltatás térképeiről is, ahol még olyan apró országok is feltűnnek, mint Luxemburg. Egyik cég sem válaszolt a témával kapcsolatos megkeresésekre.

Egy Kínában élő izraeli azt mondta a Ynetnek, hogy a lépésnek gazdasági következményei vannak, mivel az üzletemberek, akik Izraelben keresnek címet, szervezetet vagy céget, nem találják meg, mert az ország nem létezik a kínai térképeken.

A hét végén a New York Times a Hamasz elleni háború nyomán antiszemita kijelentések hullámáról számolt be a kínai közösségi oldalakon. A jelentés szerint a Weibo népszerű közösségi hálózaton 2,9 millió követővel rendelkező influencer azt állította, hogy a Hamasz ellenállási szervezet, Izrael pedig terrorista szervezet a Gázai övezetben végrehajtott támadásai miatt, amelyekben civileket öltek meg.

Ezenkívül az országban egy népszerű műsorszolgáltató azt állította, hogy az Egyesült Államok vagyonának aránytalanul nagy részét a zsidók birtokolják. A válaszok közül nagyon sok erősen antiszemita volt, és némelyik hozzászóló alábecsülte a holokauszt borzalmainak a méreteit. A közösségi oldalak egyes felhasználói a gázai háború nyomán Izraelt a nácikhoz hasonlították.

Körülbelül egy hete Wang Yi kínai külügyminiszter beszélt izraeli kollégájával, Eli Cohennel, és kijelentette, hogy Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Izrael és a palesztinok közötti megbékéléshez. “Minden országnak joga van megvédeni magát” – mondta Wang –, “de meg kell felelniük a nemzetközi humanitárius jognak, és meg kell védeniük a civilek biztonságát”.

Főkép: A kínai térkép Izrael neve nélkül

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.