Naponta 500 sérült és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet Egyiptom felé

Naponta 500 sérült és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet Egyiptom felé
Naponta 500 sérült és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet Egyiptom felé

Katari közvetítéssel született meg az az egyezmény Izrael, Egyiptom és a Hamasz között, amelynek értelmében Egyiptom napi 500 fő sérültet, külföldi és kettős állampolgárt beenged a rafahi átkelőn. A Hamasz tisztviselői a határon 281 jordániainak adtak engedélyt japán, finn, osztrák, ausztrál, bolgár és indonéz állampolgárokkal együtt, valamint a Vöröskereszt (ICRC) hét munkatársának és további 35 más segélyszervezet dolgozójának az övezet elhagyására. Az első csoport reggel 9:35-kor léphette át a határt.

A 15 km-re lévő Sheikh Zuweid-ben egy négy sátorból álló, egyenként 20 ágyas kórházat és 12, további egészségügyi ellátást biztosító konténert állítottak fel az egyiptomi hatóságok. Sheikh Zuweid és Al Arish kórházai is felkészültek a sérültek ellátásra.

Egyiptomi jelentések szerint mintegy 200 fő várakozott reggel átkelésre várva, az evakuációs műveletben 40 mentőautó vesz részt. A határ egyiptomi oldalán 70 kamion várakozik a belépésre a segélyszállítmányokkal.

“A sérültek személyazonossága az izraeli biztonsági szolgálatok által tudott és jóváhagyott” – nyilatkozta egy izraeli tisztviselő, és megerősítette, hogy a sérültek között nem bújtak meg terroristák. A francia AFP 88 olyan sérültről, közöttük 40 gyerekről számolt be, akik az evakuációs listán szerepelnek, egyelőre nem egyértelmű, hogy további kezelés céljával érkeztek-e Egyiptomba.

Izrael eközben arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy küldjön kórházhajókat a gázai partokhoz. A Hamasz-kormányzat egészségügyi tisztviselője úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy a terrorszervezet 4000 olyan serültről tud, akiket nem képesek megfelelő ellátásban részesíteni Gázában: “Reméljük, hogy sikerül elhagyniuk az övezetet a következő napokban, és sikerül végrehajtani a szükséges műtéteket, amelyeket az övezetben nem tudunk biztosítani számukra.”

A WHO üdvözölte a megállapodást a felek között. “Együttműködünk és közösen terveztük az egyiptomi egészségügyi minisztériummal a sérültek evakuációját, amelyet továbbra is támogatunk” – mondta dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a szervezet vezetője a közösségi média csatornáján. “Azonnali és gyors cselekvésre van szükség az orvosi segélyek Gázába juttatásában, a kórházakat pedig meg kell védeni mind a bombázásoktól, mind a katonai célú felhasználástól” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.