Jó, hogy a Hamasz nem rendel vacsorát Izraeltől – Interjú

Jó, hogy a Hamasz nem rendel vacsorát Izraeltől – Interjú

A Klubrádió Esti gyors című műsorában Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa beszélget Rózsa Péterrel az Izrael és a Gázai övezet közötti konfliktusról (október 30., hétfő).

Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa a vonalban, szervusz, jó estét.

Jó estét, szervusztok.

Arról szól az egyik hír – ami még ma fontosnak tűnt –, hogy a Hamasz ötnapos tűzszünetet és üzemanyagot kér a túszokért cserébe. Jó, hogy nem rendel vacsorát Izraeltől, nem? Te ezt komolyan veszed?

Természetesen ezt nem lehet komolyan venni. Persze ezek a hírek mindkét oldalról – a Hamasz és Izrael oldaláról – inkább ilyen üzengetések egymásnak, illetve üzenetek a nemzetközi politikai erőknek, a nemzetközi sajtónak és közvéleménynek, így próbálnak nyomást gyakorolni egymásra.

Ami viszont tragikus – sejthető volt –, megtalálták az izraeli zenei fesztiválról elhurcolt német tetováló művészlány holttestét, illetve a koponyájának egy darabja került elő, és a DNS vizsgálat alapján azonosították. Ő az, akiről egy filmfelvétel is volt látható, hogy borzalmasan megkínozzák a Hamasz terroristái – nem sok esélye volt az életben maradásra. Vajon a többi túsznak mi lehet a sorsa?

Igen, sajnos borzasztó képsorok kerültek és kerülnek még most is elő. Izraelben a közvélemény nagyon megosztott arról, hogy mit is kellene csinálni ezekkel a felvételekkel. Egyrészt nem akarják megosztani, hogy megkíméljék a családokat, megkíméljék az embereket attól, hogy ilyeneket kelljen látniuk, másrészt talán fontos nemzetközileg az, hogy lássák a világban, hogy mi is történt itt október hetedikén, és azok a válogatott kínzások, amelyekkel lényegében megölték ezeket az embereket. De tényleg nem akarom itt ecsetelni, hogy milyen borzasztó képsorok vannak, és hát persze a túszokról is próbálnak információt szerezni. Lehet tudni, hogy legalább kétszáznegyven túsz van a Hamasz kezén, lehet, hogy több is, és még sajnos mindig van 60-70 ember, akikről nem tudni, hogy hol vannak, mert nem sikerült eddig minden holttestet azonosítani. A holttestek olyan állapotban vannak, hogy a holttestek számát sem tudják pontosan megmondani, és nem lehet tudni, hogy azok közül, akik a Gázai övezetben vannak, vajon mennyien élnek, vagy mennyien halottak, úgyhogy most várjuk az információkat.

Ezeket a felvételeket a nemzetközi sajtó munkatársainak bemutatva Izrael végre elérte, hogy a világ egy része kijózanodjon, és ne tömeggyilkosok mellett tüntessen, hanem elképedve, látva ezt a borzalmas tömeggyilkosságot, elgondolkodjon azon. Érezni Izraelben, hogy valamit enyhült az Izraellel szembeni jogvédő szabadságkövetelő tiltakozás, látva azt, hogy mit művel Izrael ellensége?

Talán így volt az első napokban, de ahogy telnek a napok, és ahogy a háború folytatódik, egyre kevésbé érződik ez, egyre több helyen –például Londonban, de más európai országokban is – egyre inkább átveszi újra a közvélemény, illetve elsősorban a baloldali sajtó az Izrael-ellenes hangulatot. De itt említhetem például az ENSZ-et is, akik most jelentették be azt, hogy ki kell vizsgálni, hogy Izrael milyen háborús bűnöket követ el, miközben eszükbe sem jut, hogy bármit vizsgálódjanak a Hamasszal szemben.

Az a megdöbbentő, hogy október 7-én és az azt követő napokban, amikor ez a borzalom megtörtént, akkor azok, akik most Izrael fellépését bírálják, azok hallgattak, és azért ez eléggé önmagáért beszél, nem?

Igen, ez önmagáért beszél, és sajnos amikor megtörik a hallgatást, akkor, ha nem is közvetlenül vagy egyértelműen a Hamasz mellett, de egyértelműen Izrael ellen állnak ki. Például nemrég jelent meg a CEU gender és feminista karának a professzorai, egyetemi tanárai által aláírt hirdetmény, amiben elítélik Izraelt, amiért talán genocídiumot hajt végre a Gázai övezetben, és ebben az a röhej vagy nem is tudom minek lehet ezt mondani, hogy ezt egy gender és feminista kar hozza nyilvánosságra, miközben éppen most erőszakoltak meg a brutális legyilkolás előtt kétszáz nőt egy sária jogban tartott rendszerben, és akkor jön egy ilyen nyilatkozat. Az ilyesmit Izraelben nagyon nehéz feldolgozni.

Nézzük a hadi helyzetet. A délutáni hír az, hogy Gáza város bekerítését készíti elő az IDF, és hogy most már azon a déli részen is megjelentek a tankok, ahol eddig még nem, tehát nagyon mélyre kezdenek behatolni a szárazföldi csapatok. Van újabb hír ezzel kapcsolatban?

Azt lehet tudni, hogy nagyon lassan, lépésről lépésre haladnak. Ennek két oka van, egyrészt az, hogy minél kevesebb civil áldozat legyen, másrészt az igazi harcok és a Hamasz terroristái jelenleg leginkább a föld alatt vannak. Van egy hatalmas, metrónak nevezett alagútrendszer, ami többszáz kilométer a Gázai övezet alatt, és itt vannak a parancsnokságok, itt van lényegében a Hamasz teljes katonasága, katonai rendszere, és valószínűleg a túszok is itt vannak elrejtve, és ezért nagyon lassan lehet csak haladni és ezeket felszámolni.

Még visszatérek a sajtóra, mert teljesen megdöbbenve látom, hogy a Hamasz közleményét a világsajtó és a hazai sajtó egy része is kritika nélkül egyszerűen átveszi, tényként közli. Egy ilyen képtelenség napok óta kering, hogy a Hamasz egészségügyi minisztere közölte, hogy Gáza város kórházában állítólag ötvenötezer ember van, és nem tudnak ilyen nagy tömeget evakuálni. Hogy nézhetnek ennyire hülyének bennünket, hogy azt mondják, hogy egy épületben ötvenötezer ember van? Mit szólsz te ehhez?

Igen, ez is része annak, amiről korábban beszéltünk, hogy a sajtó sajnos egy az egyben átveszi ezeket a dolgokat, és a Hamasznak hihetetlenül könnyű dolga van ilyen szempontból. Ugyanez a sajtó nemcsak átveszi ezeket, de például nem is kérdez vissza, hogy miért a kórház alatt van a Hamasz főhadiszállása például, vagy az ENSZ nem kérdez vissza arra, hogy miért az ENSZ szervezete, az UNWRA által fenntartott óvodákban és iskolákban vannak a rakétakilövő állomások. Ez az a kétszínűség – nevezzük így –, ami miatt Izrael nagyon rossz szemmel nézi ezeket a híreket és ezt a sajtóhozzáállást.

Mást nem tehet, mint hogy ezt figyelmen kívül hagyva megpróbálja a saját védelmét megszervezni, de ehhez el kell pusztítani ezt a gyilkos gépezetet. Milyen a közhangulat Tel-Avivban, Izraelben mennyire támogatja a lakosság ezt a katonai akciót? Mit vár tőle? Mert hát vannak ellentüntetések, még mindig látjuk: Netanjahu mondjon le, hagyják abba a bombázást, satöbbi.

Valóban vannak ellentüntetések, főleg Netanjahu ellen, de nem a katonai akció ellen. A katonai akciót a lakosságnak szerintem a túlnyomó többsége támogatja elsősorban azért, mert látjuk azt, hogy most végre van egy – ha ilyet lehet mondani ebben a szerencsétlen helyzetben – pozitívuma a jelen helyzetnek, hogy talán végre szét lehet választani a Hamaszt és a palesztin érdekeket. Ez az egyik olyan dolog, amit a világnak nagyon sok vezető államának vezető politikusai végre megértettek, hogy a Hamasz nem képviseli az ott lakókat, nem képviseli a palesztin népet, és hogyha valamilyen békés megoldást szeretnénk a jövőben, ahhoz először fel kell számolni a Hamaszt, aminek nyilván politikai megoldás a vége. A jelen katonai hadművelet csak egy eszköz erre. De muszáj ahhoz meggyengíteni és megrendíteni, hogy később politikailag fel lehessen számolni őket.

Netanjahu azt mondta, hogy több mint 10 napja szólítják fel a Gázai övezet északi részén még ott lévő civileket, hogy hagyják el a területet, mert katonai támadás lesz, és aki nem ment el, az a Hamasszal együttműködő terrorista. Szerinted ez reális?

Nem, ezzel talán kevésbé értek egyet. Ezek inkább egyrészt megfélemlített emberek, a Hamasz megfélemlíti őket és azt mondja, hogy aki elmegy, azt ők ölik le, hiszen nekik szükségük van a civil pajzsra. Másrészt sokan valószínűleg nem is tudják, hogy hova menjenek. Sokan kétségbeesettek. Sokan úgy gondolják, hogy délen se lenne jobb a helyzet. Nagyon nehéz megmondani. Igazából az ott élők borzasztóan szerencsétlenek, és tényleg iszonyatosan rossz körülmények között élnek, hiszen minden pénzt a Hamaszra fordítanak ahelyett, hogy az ott élőknek valamiféle előrelépésére lenne fordítva. Én nem látom reálisnak.

A helyzet viszont sakk matt, mert amint mondod, és nem is kell már külön bizonyítani, mert maga a Hamasz bizonyítja, hogy amíg élő pajzsnak használja a civil lakosságot, addig más választása nincs Izraelnek, mint hogy amennyire tudja, kikerüli a civil áldozatokat, de mennie kell. És ezt a gyilkos bandát el kell tüntetni a föld színéről. Köszönöm szépen. Székely Róbertet hallottuk, az Izraelinfo munkatársát. Szervusz, minden jót.

Köszönöm szépen mindenkinek.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Címlapkép: IDF katonák a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

A Vélemény rovatban megjelenő cikkek nem mindig tükrözik a szerkesztőség álláspontját vagy véleményét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.