Tanuljunk Begintől: Békét ̶m̶o̶s̶t̶ a Hamasz szétverése után

Tanuljunk Begintől: Békét ̶m̶o̶s̶t̶ a Hamasz szétverése után

Ahogy a jobboldal legendás vezetője, Menáhem Begin békét tudott kötni az 1973-as jom kippuri háború után Egyiptommal, a Hamasz elleni háború után – amely, ha nem is tünteti el a Föld színéről, de alaposan meggyengíti az iszlamistákat – Izraelnek talán soha vissza nem térő alkalma lesz a végleges rendezésre a mérsékelt palesztinokkal, a jelenleg Ciszjordániát kormányzó Fatah párttal, a Palesztin Hatósággal.

A háború után politikai földindulást sejtetnek a közvéleménykutatások. A Maarív e heti adatai szerint Ganz Nemzeti Tábor pártja ezen a héten 3 hellyel nőtt, 36-ról 39-re, míg Lapid Jes Atidja 15-re csökkent. Ha Naftali Bennett vezetésével új liberális jobboldali párt alakulna, a felmérés szerint ez a párt 17 képviselői helyet szerezne, és egyenlő lenne a Likuddal. Beni Ganz továbbra is jelentős előnnyel vezet a miniszterelnöki posztra való alkalmasság kérdésében Netanjahuval szemben.

Ha sikerülne limonádét csinálni a rettenetes terrortámadás citromából, és békét kötni a mérsékelt palesztinokkal, akkor Begin örökségének szellemében alapvetően meg lehetne változtatni Izrael helyzetét a Közel-Kelet politikai térképén, és biztosítani lehetne Izrael határait békés úton. Nincs más alternatíva: a mérsékeltekkel kell tárgyalni, őket kell erősíteni, és könyörtelenül, velük együtt szét kell zúzni az iszlamista szélsőségeseket, csak ez biztosíthatja Izrael túlélését.

Csak abban bízhatunk, hogy lesz a mai jobboldalon olyan államférfi, aki ezt felismeri és képes lesz végrehajtani, képes lesz felnőni Menáhem Begin nagyságához.

Címlapkép: Menahem Begin, Jimmy Carter és Anwar Sadat Camp Davidben, 1978 – Fotó: Wikipedia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.