Novák Katalin: ami Izraellel történik, az a magyaroknak sosem lehet közömbös

Novák Katalin köztársasági elnök a magyar túszok családtagjaival találkozott Jeruzsálemben 2023. november 5-én
Novák Katalin köztársasági elnök a magyar túszok családtagjaival találkozott Jeruzsálemben 2023. november 5-én – Fotó: Bartos Gyula / MTI / Sándor-palota

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az a magyaroknak sosem lehet közömbös.

Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt. Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz terrorszervezet “felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan” terrortámadása után, melyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg. Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, s elítélte a Hamasz támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, s kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, s támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

Hercog nyomatékosította, hogy ha Izrael nem állna a terroristák útjában, akkor egész Európa lenne a következő célpontjuk, és megerősítette, hogy Izrael támogatja a humanitárius segítségnyújtást a gázai civileknek. Elmondta, hogy a Hamasz megszegi a genfi egyezményt, és ezért semmit sem tudnak az övezetből elrabolt izraeliekről, miközben Izrael biztonsági zónát hoz létre a civilek védelmére.

Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy három gyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése.

Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamasz október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.

Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamasz, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához.

Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.