Izraelben gyásznapot tartanak az október 7-i terrortámadás áldozatainak emlékére

Megemlékezők a Dizengoff téren Tel-Avivban

Izraelben kedden az állampolgárok spontán gyásznapot tartottak a Hamasz október 7-i támadása áldozatainak emlékére – jelentette a helyi média kedden.

Izraelben kedden délelőtt 11-kor egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egy hónappal ezelőtti, több mint 1400 halálos áldozat emléke előtt. A halálos áldozatok mellett több ezren megsebesültek, és mintegy 240 embert, csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket is a Gázai övezetbe hurcoltak az országba betörő iszlamista fegyveresek.

Emlékezés az elesettekre és a meggyilkoltakra, valamint kiállás az elraboltak kiszabadításáért Tel-Avivban, ma – Fotó: Or Adar

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a közintézményekben, a többi között a Héber Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen és a haifai Technionban, melyeket egyperces néma csenddel nyitnak meg.

A központi rendezvényt este fél hétkor Tel-Avivban, a Kultúra Csarnokában tartják. Az oktatási intézményekben és az ifjúsági mozgalmakban kedden a meggyilkoltak emlékének szentelik a tanítást és a foglalkozásokat. 

A magyar állampolgár édesanya, Majan Zin, akinek 8 és 15 éves kislányát hurcolta el a Gázai övezetbe a Hamasz, a közösségi médiában Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz és Joe Biden amerikai elnökhöz fordult, arra kérve őket, hogy hozzák vissza gyermekeit a Hamasz fogságából. Amennyiben ez nem lehetséges, azt kéri, hogy őt is engedjék Gázába, hogy együtt lehessen kislányaival.

emlékgyertyák az október hetedikei áldozatokra
Spontán megemlékezés egy észak-izraeli üzletben – Fotó: Izraelinfo

Két hete régészek is segítik a gyilkosságok helyszínein a halottak maradványainak felkutatását, az áldozatok azonosítását. Munkájuk nyomán tíz újabb meggyilkolt ember személyazonosságát sikerült megállapítani.   

Október 7. után izraeliek tömege szakította meg külföldi utazását vagy hosszabb tartózkodását, és tért vissza Izraelbe. A férfiak hazatérésük után bevonultak tartalékos szolgálatra. 

A Ben Gurion repülőtér nyilvántartása szerint a háború október 7-i kitörése óta több mint 331 ezer izraeli tért vissza az országba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.