Régészek segítenek az októberi 7-i támadás áldozatainak azonosításában

Emberi maradványok után kutatnak az izraeli régészek az ország déli részén fekvő Beeri kibuc területén található kiégett lakóházban – számolt be róla a Reuters hírügynökség szerdán.

A mentőcsapatok több helyen találtak megégett holttesteket, de mivel számos ember eltűnt, az izraeli hadsereg két héttel ezelőtt az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészeit hívta segítségül az aprólékos és kényes kutatáshoz. Eddig összesen 10 embert sikerült így azonosítani, de több mint 20 embert még mindig keresnek.

„Bementünk a leégett házakba és a legapróbb bizonyítékok után kutattunk, amelyek segítségünkre lehetnek az eltűnt személyek azonosításában, legyenek azok személyes tárgyak, mint például ékszerek vagy a hőtől elporladt csontok maradványai” – közölte Joe Uziel, a régész csapat egyik tagja.

Katonák segítségével a szakértők keresési zónákra osztották fel a kijelölt területeket, épp úgy, ahogyan egy ásatáson tennék.

A Dél-Izraelben található kibuc egyike azoknak a közösségeknek, amelyeket a legsúlyosabban érintett az október 7-i terrortámadás, amelyben mintegy 1400 embert öltek meg, és több mint 240 embert ejtettek túszul.

Beeriben, akárcsak a szomszédos Kfar Azában és Nir Ozban, a fegyveresek tűz alá vették a menedékekben megbújó családokat, és felgyújtották a házakat.

Címlapkép: Menóra egy ablakban Beeri kibucban – Fotó: Ronen Zebulon / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.