Hamasz: az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete összejátszik Izraellel

Azzal vádolta meg a Hamasz iszlamista palesztin szervezet szerdán az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetét (UNRWA), hogy „összejátszik” Izraellel a Gázai övezet északi részén lakók délre „kényszerítésében”.

„Az UNRWA és annak vezetői felelősek ezért a humanitárius katasztrófáért, mert az első pillanattól kezdve meghajoltak a megszállók diktátumai előtt, elhagyták állomáshelyüket, és feladták kötelességüket a Gázai övezet északi részén élő több százezer emberrel szemben” – írta közleményében Szalama Maruf, a Hamasz sajtóközpontjának vezetője. Ezenkívül azzal vádolta az UNRWA-t, hogy „fedél, ivóvíz és élelem nélkül” hagyta a palesztinokat, és „nem hallotta meg a szenvedők segélykiáltásait”.

„Azt állítjuk, hogy az UNRWA vezetői – azzal, hogy kitérnek a szervezetnek előírt feladat teljesítése elől – nyilvánvalóan összejátszanak (Izraellel) a megszállásban és abban, hogy arra kényszerítik az embereket: hagyják el otthonukat” – jelentette ki Maruf.

Az ENSZ adatai szerint mintegy 1,5 millió ember távozott otthonából a Hamasz uralta Gázai övezetben a háború kezdete óta.

Az UNRWA oktatási, egészségügyi, szociális és lakhatási szolgáltatásokkal segíti azt a több millió palesztin menekültet, aki a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában él.

A szervezetnek saját közlése szerint már nem áll módjában segíteni azon a több tízezer emberen, aki az ENSZ fenntartása alatt álló iskolák épületében talált menedékre azt követően, hogy Izrael felszólította a lakosságot a délre való távozásra. A Hamasz október 7-i terrortámadásának megtorlásául Izrael által elindított hadműveletben az UNRWA 89 munkatársa halt meg a Gázai övezetben.

Címlapkép: Az UNRWA dolgozói egy a szervezet által működtetett iskola játszóterén, amelyet a kitelepített palesztinok menedékévé alakítottak át a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younisban 2023. október 25-én – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.