Brazíliát feldühítette a Moszad közleménye egy zsidóellenes merényletterv meghiúsításával kapcsolatban

A brazil igazságügyi minisztert feldühítette a Moszad izraeli hírszerző ügynökség azon közleménye, amelyben azt állította, hogy segített a brazil hatóságoknak meghiúsítani a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom brazíliai zsidó célpontok ellen tervezett merényletét. Flavio Dino emiatt heves szemrehányást tett szerdán Izraelnek.

A közleményben a Moszad megköszönte a brazil rendőrségnek az együttműködést, és megjegyezte, hogy a Hezbollah a gázai háború árnyékában továbbra is szerte a világon támad izraeli, zsidó és nyugati célpontokat.

A brazil szövetségi rendőrség az előző nap jelentette be, hogy Sao Paulo államban felszámolt egy terrorista összeesküvést, és őrizetbe vett két gyanúsítottat. Ehhez 11 házkutatás vezetett. A két gyanúsítottat a Hezbollah szervezte be és pénzelte, és a brazíliai zsidó közösséghez köthető épületek ellen terveztek támadásokat – tették hozzá.

A miniszter a Moszad közleményének időzítésében, annak hangnemében és az őrizetbe vételeknek a gázai háborúval való összekapcsolásában talált kifogásolnivalót – írta a Reuters hírügynökség. Flavio Dino az X közösségi felületen (korábban Twitter) leszögezte: Brazília szuverén nemzet és egyetlen külföldi hatalom sem utasíthatja a brazil szövetségi rendőrséget.

A tárcavezető rámutatott, hogy a szerdai műveletet megelőző nyomozás még a gázai konfliktus nemzetközi eszkalációja előtt elkezdődött, így nincs összefüggésben a háborúval.

A miniszter azt mondta, hogy nagyra tartják a nemzetközi együttműködést, viszont elutasítják, hogy bármely külföldi hatóság dirigálni próbáljon brazil rendőrségi szervnek, és azt is, hogy a brazíliai nyomozásokat politikai haszonszerzésre vagy propagandacélokra használjanak fel.

Egy rendőrségi forrás szerint az igazságügy-miniszter azért gurult méregbe, mert a Moszad közleménye azt a látszatot keltette, mintha Brazília utasításokat fogadna el Izraeltől és állást foglalna a háborús felek valamelyike mellett.

Brazília a Gázai övezetben rekedt harminc állampolgára biztonságos kijutásáért folytat egyeztetéseket.

Címlapkép: Brazília biztonsági erői – Fotó: Tasso Marcelo / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.