Német külügyminiszter: Az arab államok működjenek közre egy békés megoldás kidolgozásában

Annalena Baerbock német külügyminiszter Abu-Dzabiban tett látogatása során arra kérte az Arab(Perzsa)-öböl menti arab államokat, hogy működjenek közre az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának kidolgozásában.

„Minden embernek joga van békében és méltóságban élni” – hangoztatta a német zöldpárti politikus, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejkkel.

Mint mondta, ez egyaránt érvényes az izraeliekre és a palesztinokra.

Beszélt arról, hogy a radikális iszlamista palesztin Hamasz október 7-i támadása megrengette a teljes régió biztonságérzetét. „A mérsékeltek világos üzenete a térség szélsőséges szereplőinek: Ne öntsetek olajat a tűzre!” – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Baerbock elismerően szólt arról a segítségről, amelyet az Egyesült Arab Emírségek nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA), valamint azon szándékáról, hogy segíteni akar a Gázai övezeti sebesültek ellátásában.

Tekintettel arra, hogy Abu-Dzabi 2020 óta diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, úgy jellemezte az emírségeket mint különböző világok közötti hidat. Hangsúlyozta: nem szabad tönkretenni annak történelmi esélyét, hogy Izrael rendezze kapcsolatait arab szomszédaival. Úgy fogalmazott, hogy „a Hamasz aljas terve éket verni a nemzetközi közösség tagjai közé”. „Ezért is fontos, hogy arab partnereinkkel együttműködjünk” – tette hozzá.

A német diplomácia vezetője egyúttal felszólította az arab államokat, hogy az úgynevezett kétállami megoldás keretében dolgozzanak ki egy közös kezdeményezést. „Csakis a kétállami megoldás reménybeli sikerének ismételt felcsillantása tud békét, biztonságot és méltóságot teremteni az izraelieknek és palesztinoknak” – mondta Baerbock, aki Abu-Dzabit követően Rijádban folytatja közel-keleti körútját.

Címlapkép: Annalena Baerbock német külügyminiszter – Fotó: Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.