Az október 7-i terrortámadás több száz áldozata között volt a kfar azai Kutz család: Aviv (54), Livnat (49), Rotem (19), Yonatan (17) és Yiftach (15). Az egész családot meggyilkolták, az ágyukban találták meg holttesteiket együtt, összeölelkezve.

A Kutz család a kibuci közösség tagja volt és arról ismeretes, hogy ők kezdeményezték és rendezték minden évben szimhat tóra ünnepén a kfar azai sárkányfesztivált. A fesztiválon a családok maguk készítették el a papírsárkányokat, és azokat közvetlenül a Gázai-övezet határánál reptették. Akkor is, ha előtte éppen rakéták vagy a környék földjeinek felégetésére küldött tüzes lufik érkeztek a túloldalról.

Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Az évek óta megrendezésre kerülő fesztivál célja az volt, hogy a sok színes sárkánnyal együtt üzenetet is átküldjenek a szomszédoknak: “mi békében akarunk veletek élni”. Idén is az ünnepkor, október 7-én lett volna a fesztivál, már minden készen állt azon a reggelen.

Kfar Gaza kibuc lakóinak egynegyedét, 63 embert gyilkoltak meg néhány óra leforgása alatt azon a napon, és még mindig 15-en vannak közülük fogságban Gázában, a vérengzés és pusztítás túlélőit kitelepítették.

Idén mégis megtartották a fesztivált a tel-avivi tengerparton, most az áldozatok emlékére, de mindenekelőtt azért, hogy ezzel is a túszok azonnali kiszabadításáért protestáljanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.