Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében
Egy F/A-18F Super Hornet átrepül a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó felett – Fotó: Erik Hildebrandt / Amerikai haditengerészet fotója:

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében gyakorlatozás közben – közölték az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon illetékesei szombaton.

Az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnokságának bejelentése szerint “balest történt, amelynek következtében a gép lezuhant”.

A katonai jármű kizárólag gyakorlat miatt volt a levegőben, “ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek” – tudatták.

A szerencsétlenül járt gép típusával, az incidens pontos helyével és idejével kapcsolatban, valamint a gép személyzetének sorsáról nem közöltek részleteket.

Az Izrael elleni október 7-i nagyszabású Hamasz támadás nyomán az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben, többi között ott tartózkodik két repülőgép-hordozó és kísérő hadihajói, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték.

Szombat hajnalban újabb dróntámadást intéztek az amerikai hadsereg által használt egyik létesítmény ellen Szíria északkeleti részén. Az egyik pilóta nélküli katonai eszközt lelőtték, a másik az amerikai légitámaszpont területén ért földet, de nem robbant fel, így sérülést sem okozott – közölték a védelmi erők.

Október 17. óta ez volt a 48. támadás Szíriában és Irakban szolgáló amerikai egységek ellen. A Pentagon csütörtöki közlése szerint eddig 56 amerikai katona szenvedett kisebb sérüléseket, de ellátásuk után mindegyikük visszatért a szolgálatba.

Szintén szombaton telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok álláspontját, miszerint Izraelnek joga van az önvédelemhez, ugyanakkor felhívta a Gázai-övezetben való civilek védelmének fontosságára, és hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a harcok túlterjedését a Gázai övezeten, és meg kell előzni a regionális eszkalációt a Közel-Keleten.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.