Az izraeli erők bevették a tengerparti Sáti menekülttábort

IDF katonák a Gázai övezetben, ma – Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az izraeli hadsereg egységei a tengerparti Sáti menekülttáborban felszámolták a Hamasz erőit – tudatta a katonai szóvivő kedden.

A Gázai övezet északnyugati részén, a tengerpart közelében fekvő Sáti menekülttábor a Hamasz egyik, jelentős terrorista infrastruktúrával rendelkező erőssége volt, többek közt a Sáti zászlóalj otthona, amely kulcsszerepet játszott az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.

Az izraeli hadsereg 162-es hadosztálya eddig több mint 160 alagútlejáratot fedezett fel, mintegy 2800 terrorista célpontra támadt, és a Hamasz mintegy ezer fegyveresét, köztük parancsnokokat öltek meg.

Ez a hadosztály vette be az iszlamista terrorszervezet több, stratégiai és létfontosságú erősségét, köztük a 17-es erődítményt, a Hamasz biztonsági negyedét, a Rantiszi kórház környékének egységeit – ahol a Hamasz izraeli túszokat is fogva tartott –, és egyik legkiemelkedőbb területük a Sáti menekülttábor volt, ahol további egységekkel közösen harcoltak a Hamasz kiszorításáért.

A Sátiban harcoló kommandós egységek a többi között rajtaütöttek egy iskola területén működő iszlamista csoporton, ahol páncéltörő rakéták indítóállásait és nagy mennyiségű fegyvert találtak.

Az elmúlt napokban az izraeli katonák átvették az irányítást emellett a Hamasz katonai célokra használt kormányzati negyede felett Gázaváros Ejlin és Rimal körzetében is.

A Goláni kommandó harcosai razziát tartottak a kormányzati központ épületében, ahol a Hamasz hadi és belügyi minisztériumai, katonai hírszerző irodái, a szervezet főhadiszállása és más erődítményei voltak, és olyan kiképző helyei is, melyeket az október 7-e támadás előkészítésére használt.

Izraeli katonák a gázai parlamentben
Izraeli katonák a gázai parlamentben

Az izraeli hadsereg értesítette Noa Marciano, 19 éves katonanő családját, hogy életét vesztette a Hamasz fogságában. Az iszlamista szervezet hétfőn egy ezt bizonyító videofelvételt tett közzé róla. Marcianot az egyik övezet környéki izraeli támaszpontról rabolták el október 7-én.

A túszok kiszabadítása érdekében kedden családtagjaik tüntető menetbe kezdtek Tel-Avivból Jeruzsálembe. Várhatóan szombaton érnek a miniszterelnöki hivatalhoz, ahol a szűk hadikabinettől felvilágosítást követelnek a fogolycsere tárgyalásokon elfoglalt izraeli álláspontról. “Mindannyian, az elraboltak és meggyilkoltak családjai egy nagy családdá váltunk. Válaszokat követelünk” – mondta egyik képviselőjük indulásuk előtt. “Eltelt 39 nap, és közben embereket, gyerekeket veszítünk. Követelem Benjamin Netanjahutól és az egész kabinettől, hogy tettekben adjon nekünk válaszokat. Nincs több erőnk. Hozzák haza a családjainkat!” – tette hozzá.

Az elraboltak családjai vonulnak az Ayalon főúton Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.