Két újabb katona esett el Gázában; Hat izraeli megsebesült egy merényletben Jeruzsálem közelében

Izraeli vadászgépek légicsapást mértek a Hamasz iszlamista terrorszervezet Katarban élő politikai vezetőjének, Iszmail Hanijének egyik házára a Gázai övezetben, és az romba dőlt – közölte csütörtökön egy katonai szóvivő.

Hanije háza a Gázai övezet északi részén lévő Sati menekülttáborban üresen állt már, a Hamasz előtte terroristabázisként és magas rangú vezetőinek találkozóhelyeként használta.

A menekülttábort átfésülő izraeli biztonsági erők megtaláltak és megsemmisítettek egy fegyverkészletet, amely a Hamasz “haditengerészeti” egységéé volt. A hadsereg egyik egysége tűzpárbajba is keveredett a Hamasz fegyvereseivel, és rejtekhelyükön kézifegyvereket, páncéltörő rakétákat és robbanómellényeket talált.

Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg ismét behatolt a gázai Sifa Kórház területére. A kórház égési osztálya vezetőjének beszámolója szerint a katonák lövéseket adtak le, buldózerekkel eltolták a kórház kapuja elől a civil járműveket, majd katonai járművekkel behatoltak az udvarra. Ezután arra utaló jeleket kerestek, hogy a Hamasz hol tarthatja túszul fogva az Izraelből október 7-én elhurcolt embereket.

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint miután egy katonai szóvivő nyilvánosan közölte: tudják, hogy a Hamasz főhadiszállása a Sifa Kórházban, illetve az alatt található, a palesztin szervezet elszállította onnan a berendezéseit, a fegyvereit és az embereit. Az illető biztonságiak nem tartják kizártnak, hogy a Hamasz az utóbbi napokban befalazta ott alagútrendszere bejáratait, valamint hogy pokolgépeket telepített az épületegyüttesben.

Az izraeli hadsereg közölte csütörtökön, hogy harcban elesett két újabb katonája, mindketten 22 évesek voltak. Aszaf Maszter Bahan kibucból, Kfir Jichak Franco pedig Jeruzsálemből vonult be szolgálatra.

A hadsereg az utóbbi egy napban is támadta a libanoni Hezbollah milícia had-, rakétaindító- és megfigyelőállásait a közös határon át – közölték.

Az izraeli biztonsági erők egy éjszakai razzián letartóztattak terroristatevékenységgel gyanúsított több mint húsz palesztint a ciszjordániai Hebron hegy déli részén. A háború kezdete óta már több mint ezerhétszáz körözött palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában.

Palesztin fegyveresek csütörtök reggel egy ellenőrzőpontnál tüzet nyitottak katonákra és rendőrökre Jeruzsálem és Ciszjordánia határán. Az izraeli biztonságiak visszalőttek, és a kialakult tűzpárbajban lelőtték a támadókat. Az izraeliek közül hatan megsebesültek, egyikük életveszélyesen – közölte a rendőrség.

Címkép: A biztonsági erők a merénylet helyszínén, ma – Fotó: Olivier Pitoussi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.