A Sifa Kórház közelében megtalálták az egyik izraeli túsz holttestét

A Gázai övezet északi részében, a Sifa Kórház közelében az izraeli katonák megtalálták a Hamasz iszlamista palesztin szervezet október 7-i terrortámadásában elhurcolt egyik túsz holttestét – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön.

Judit Weiss

A 64 éves Judit Weisst a Beeri kibucból, otthonából hurcolták el a terroristák. Az épületben a meggyilkolt túsz környezetében katonai felszereléseket és fegyvereket is találtak. A katonák titkosszolgálati információk alapján érkeztek a helyre, ahonnan az emberrablók korábban távoztak. “Nem értünk el hozzá időben” – mondta Daniel Hagar szóvivő.

A kórházban az izraeli katonák feltárták a Hamasz szervezet egyik alagútját, és egy járművet, melyet előkészítettek az október 7-i terrorakcióra.

Hagari bejelentette, hogy az elmúlt napokban megtaláltak két földalatti építményt, ahol a Hamasz magas rangú parancsnokai tartózkodtak. Az egyikben Ahmed Ahandur, az északi brigád parancsnoka és Ajman Sziam, a rakétaegységek vezetője volt. Egy másik földalatti bunkerben a Hamasz gázai övezetbeli miniszterelnöke, Esszam Al-Daalisz és az Iszmail Hanijéhez, a Hamasz politikai vezetőjéhez közeli Ruhi Mostaha volt. Hagari szerint a Hamasz megpróbálja eltitkolni a bunkereket ért támadás következményeit, de biztosan kijelenthető, hogy az építmények nagyon súlyos károkat szenvedtek.

Herci Halevi vezérkari főnök csütörtökön közölte, hogy a hadsereg “meglehetősen közel áll az ellenséges katonai rendszer megsemmisítéséhez a Gázai övezet északi részén”. “A hadsereg folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben, és amennyiben tőlünk függ egyik területen a másik után megöli a parancsnokokat, megöli a harcosokat és tönkreteszi az infrastruktúrát” – tette hozzá a Gázában harcoló katonákkal folytatott beszélgetésen.

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy a biztonságiak azon dolgoznak, hogy a Gázai övezet környékének bizonyos izraeli lakosai 2024 elején visszatérhessenek otthonaikba.  “Akik nem tudnak visszatérni otthonukba, továbbra is teljes segélyezést kapnak a kormánytól. Az északi lakosok iránti elkötelezettségünk éppen olyan, mint a déliek iránti” – hangsúlyozta a védelmi miniszter a libanoni határ mellől is evakuált izraeliekre utalva.

Galant közölte, hogy reményei szerint január elsejétől az övezettől négy és hét kilométer közötti távolságra lévő néhány izraeli településen az élet visszakerülhet a normális kerékvágásba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.