Izrael engedélyezte üzemanyag mindennapi szállítását a Gázai övezetbe

Egy hatalmas Dávid-csillagot rajzoltak az izraeli hadsereg páncélosai a Hamasz egyik bázisának a homokjába a Gázai övezetben – Fotó: IDF

Izrael hadikabinetje a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média pénteken.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamasz felszámolásában.

A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének – indokolták a döntést.

Izrael mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamasz használná fel katonai célokra.

- Hirdetés -

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. “Vigyenek el minket az unokáink helyett” – kiabálták.

“Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát” – mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamasz terroristái is így rabolták el az unokáikat.

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.

Ciszjordániában péntek délelőtt bejelentették, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben likvidálta Ahmed Bahart, a Hamasz magas rangú politikusát. Bahar a palesztin parlament vezetője volt a 2006-os választások után, amikor a Hamasz hatalomra került Gázában.

Izrael megölte Gázaváros Sejk Radvan negyedben lévő otthonában Halid Abu Halalt is, a Fatah palesztin mozgalom egykori tisztviselőjét, aki csatlakozott a Hamaszhoz. Abu Halal hozta létre a Gázai övezetben az Al-Aksza mártírjainak brigádját és az Al-Ahrár fegyveres osztagait. A jelentés szerint fia és hat másik ember is meghalt a támadásában.

Az izraeli hadsereg csapásokat mért Izrael északi, libanoni határánál a libanoni síita Hezbollah milícia egyik egységére és a szervezet több célpontjára is. A katonai közlemény szerint terrorista infrastruktúrát, fegyverraktárt és katonai építményt támadtak meg azon a helyen, ahonnan több rakétát indítottak el Izrael ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.