Menekülttábort ért izraeli támadás, sok a halott a Hamasz szerint

izraeli páncélosok Gázában
Izraeli katonai erők a Gázai övezetben – Fotó: IDF

A Gázai övezetet irányító Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint számos halálos áldozata van az övezet északi részén lévő Dzsabalija menekülttábort érő szombati izraeli légicsapásoknak.

A közlemény szerint legkevesebb 50 ember egy menekülteket elszállásoló iskolaépületben halt meg az izraeli légitámadásban. Továbbá egy család 32 tagja, köztük 19 gyermek is meghalt, mikor a lakóhelyüket ugyanebben a menekülttáborban találat érte.

Ezeket az állításokat egyelőre nem erősítette meg az ENSZ helyi segélyszervezete, az UNRWA.

Legkevesebb 47 halálos áldozata van palesztin egészségügyi források szerint olyan szombati izraeli légicsapásoknak is, amelyek a Gázai övezet déli részében, a 400 ezer lakosú Han-Juniszban lévő lakótömböket ért. Egy halálos áldozat egyik hozzátartozója a Reuters hírügynökség tudósítójának azt mondta: a 47 áldozat között több olyan van, aki az övezet északi részéből menekült délre Izrael felszólítására, és semmi köze nem volt a Hamaszhoz.

Izrael közben ismételten arra szólította fel a Gázavárosban élőket, hogy hagyják el lakóhelyüket, és menjenek az övezet déli részébe, mert nem akarja, hogy a lakosság a háború kereszttüzébe kerüljön. Az izraeli hadsereg nem közölte szombaton, hogy hol hajtott végre légicsapásokat az elmúlt 24 órában a Gázai övezetben, csak annyit közölt ismét, hogy terrorista célpontokat támadott.

Ursula von der Leyen szombaton kijelentette, hogy ellenzi a palesztinok „kényszerű kitelepítését”. Az Európai Bizottság elnöke azt követően beszélt erről, hogy Kairóban találkozott Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel.

Von der Leyen az X-platformon korábban arról is beszámolt, hogy a találkozón, amelyen a Gázában kialakult humanitárius válságot tárgyalták meg, megköszönte az Egyiptom által nyújtott segítséget, és azt, hogy megkönnyíti a palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását.

„Egyetértünk abban, hogy a palesztinokat nem szabad erőszakkal kitelepíteni, és hogy a politikai perspektíva a kétállami (izraeli és palesztin) megoldáson alapul” – mondta von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke a tervek szerint a rafahi határátkelőhelyre is ellátogat, és találkozik palesztin menekültekkel.

Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter szombaton arra figyelmeztetett: Izrael azon célja, hogy kiiktassa a Hamaszt a Gázai övezetben, nem oldja meg a problémát.

„Ha nem örültök annak, amit a Hamasz tesz, győzzétek meg a palesztinokat, hogy van jövőjük, de a Hamasz a jövő és közöttük áll” – jelentette ki Izraelnek címezve a Bahreinben megrendezett „manámai párbeszéd” című fórumon, hangsúlyozva, hogy „a palesztinoknak nincs vesztenivalójuk”.

Szafadi azt is kijelentette, hogy az élelem, az üzemanyag és a gyógyszer megtagadása a Gázában élőktől „háborús bűncselekmény”. Mint mondta: Izrael 2,3 millió palesztint ejtett túszul azáltal, hogy ebben a háborúban megtagadja tőlük az élelmet és a vizet.

A külügyminiszter szerint a túszokat szabadon kell engedni, de a humanitárius szüneteket nem szabad függővé tenni a túszok szabadon bocsátásától.

Az Izrael és a Hamasz közötti harcok szüneteltetése és a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek „jelentős” növelése abban az esetben történhet meg, ha a palesztin szervezet szabadon engedi túszait – jelentette ki a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) által szervezett bahreini konferencián az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk.

McGurk elismerte, hogy a Gázai övezetben „szörnyű” és „tűrhetetlen” a helyzet, de csak a túszok kiszabadulása után indulhatnak meg a humanitárius segélyek, érkezhet meg az üzemanyag és szünetelhetnek a harcok.

Mint mondta: Joe Biden amerikai elnök pénteken beszélt erről Tamim bin Hamad Al Szani katari emírrel, akinek országa fontos közvetítő szerepet játszik az október 7-én elrabolt és Gázába hurcolt 240 túsz egy részének kiszabadításáért folyó tárgyalásokban.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet szombaton Berlinben közölte, hogy alkalmazottai és családtagjaik csapdába estek a gázai es-Sifá Kórház közelében. Tájékoztatásuk szerint 137 emberről, köztük 65 gyermekről van szó, akik nem tudják elhagyni a szervezet vendégházát, és evakuálásuk kudarcba fulladt.

Az orvosszervezet azonnali tűzszünetre szólított fel, hogy ki lehessen menekíteni a civileket. Mint hangsúlyozták, az élelem- és ivóvízhiány miatt napokon belül, vagy akár a következő órákban is további emberek halhatnak meg.

Az ENSZ szerint már harmadik napja nem érkezett az övezetbe segély, és a terület egyes részein a szennyvíz már az utcákon folyik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.