Izrael iszlamista célpontokat támadott a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában

Izraeli katonák Gázában páncélosok és helikopter
Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg vasárnap is folytatta iszlamista célpontok támadását a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában – jelentették katonai szóvivők.

Az izraeli hadsereg terrorista állásokat vett célba a Gázai övezet északi részén, és megölték egy iszlamista fegyveres osztag tagjait Dzsabalijában. A légierő a Hamasz terrorista infrastruktúráját semmisítette meg Dzsabalija és Bet Lahia városokban, valamint a gázavárosi Zeitun negyedben. Az izraeli katonák a házkutatások során fegyvereket és katonai felszereléseket találtak Dzsabalija lakóépületeiben a jelentések szerint.

„Erőink tovább mélyítik a hadműveletet, feltárják a terrorista infrastruktúrát. Az as-Sifa kórház kérésére biztonságos folyósót nyitottunk dél felé a távozóknak, valamint vizet és élelmet vittünk a kórház területére. Az izraeli erők tovább tevékenykednek a kórházban – az elraboltak felkutatása és információgyűjtés, fegyverek és terroristák keresése, és a kórház földalatti részének feltárása és megsemmisítése érdekében” – mondta az izraeli katonai szóvivő.

A szóvivő két, egy huszonegy és egy huszonnyolc éves elesett izraeli katona nevét közölte vasárnap reggel, miután szombaton hét, a Gázai övezetben elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.

Palesztin jelentések szerint tizenöt palesztin meghalt légicsapásokban a Gázai övezet közepén és déli részén. Tizenhárman egy ház elleni támadásban a középső részen fekvő Nuszirat menekülttáborban, egy nő és lánya pedig Han-Junisz településen vesztette életét, az övezet déli részén.

„A Hamasz elleni hadjárat hónapokig és évekig is eltarthat. Vér, verejték és könnyek évekig” – figyelmeztetett Jaír Golan volt izraeli vezérkari főnök-helyettes a Jediot Aharonot című újság hírportáljának, a Ynet-nek nyilatkozva. „A nemzeti cél egyértelműen az összes elrabolt kiszabadítása. A helyzet összetett, bajos. Nem csak a Hamasznál, de talán az Iszlám Dzsihád kezében, esetleg más csoportoknál is vannak (túszok). Ez egy nagyon bonyolult tárgyalás” – tette hozzá.

A Palesztin Vörös Félhold szervezet bejelentette, hogy az izraeli biztonságiak éjjeli razziáiban két palesztin vesztette életét Ciszjordániában kitört fegyveres összecsapásokban Dzseninben és Betlehem környékén.

A dzseniniek szerint a katonák lövései a menekülttábor bejáratánál eltalálták a negyvenhat éves Iszam Al-Fajedet, aki különleges szükségletekkel küzdő ember volt. Betlehem térségében a Daisa menekülttáborban élő, húsz éves Omar Allahham vesztette életét.

A Vörös Félhold egy sebesültről is beszámolt Dzseninben, négy sérültről Nablusz környékén, és egy sebesültről Kalandiában. Ketten közülük 16 és 17 évesek.

A libanoni média vasárnap reggel izraeli támadásokról számolt be Libanon déli részén, a Ros Hanikra közelében lévő A-Nakura térségben. Előzőleg Libanonból tíz rakétát indítottak izraeli területre, amelyek lakatlan térségben landoltak.

Az izraeli hadsereg a lövöldözés forrását támadta Libanonban – jelentette az izraeli katonai szóvivő. Vasárnap délelőtt többször is légvédelmi riadók voltak az ország északi településein Libanonból indított katonai drónok veszélye miatt. Az izraeli haderő bejelentette egy pilóta nélküli repülő elfogását a libanoni határ felett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.