Cseh államfő: a konfliktus könnyen globálissá válhat

A közel-keleti konfliktus igen robbanásveszélyes, és könnyen globális konfliktussá válhat, elsősorban azáltal, ahogyan kezdi megosztani a világot – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő kedden Prágában a cseh hadsereg parancsnoki értekezletén.

“Távolról sem korlátozott jellegű regionális konfliktusról van szó, de ahogy megfigyelhetjük nagyon robbanásveszélyes, s a regionális konfliktus könnyen globálisba csaphat át. És nem csak a valóságos háborúzás terén, például Irán és más országok hadba lépésével, hanem elsősorban azzal, ahogyan kezdi megosztani a világot” – jelentette ki Petr Pavel.

A különböző országokban, beleértve a szövetségeseket is, erősödik az izraeli válaszlépések elítélése és Palesztina támogatása – mutatott rá az elnök. Szerinte ezt figyelmeztetésnek kell tekinteni, hogy a látszat ellenére soha senki sem lehet biztos a további fejleményekben. “Egyvalami világos: a közvélemény támogatása alapfeltétele minden sikernek még a katonai hadműveletek terén is” – hangsúlyozta a nyugalmazott cseh tábornok.

Petr Pavel kijelentette: a radikális Hamasznak valószínűleg az is volt a célja, hogy az Izrael elleni terrortámadásával erős válaszlépeket provokáljon ki, ezzel megossza a nemzetközi közvéleményt, és Izrael ellen hangolja a világot.

Petr Pavel, aki államfőként a cseh hadsereg főparancsnoka, az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban kifejtette: az ukrán ellentámadás nem Kijev várakozásai szerint zajlik, és egyebek között Ukrajna nyugati támogatása sem volt eléggé masszív és gyors.

Oroszország sikere Ukrajnában az összes nyugati ország számára nagy problémát jelentene – vélekedett a cseh államfő. “Nem csak azért, mert megerősítené Oroszországot világlátásában, hanem azért is, mert számos, az oroszokhoz hasonlóan gondolkodó országot arra késztetne, hogy erővel minden elérhető, s a Nyugat nem is olyan erős, mint azt magáról elhitetni igyekszik” – fejtette ki Petr Pavel. Megjegyezte: Oroszország ukrajnai sikere elsősorban Kína nemzetközi problémák megoldásához való hozzáállását befolyásolhatná.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.