A Hamasz átadta Egyiptomnak az először szabadon engedendő túszok névsorát

A Gázai övezetet uraló Hamasz iszlamista terrorszervezet átadta Egyiptomnak azon tíz izraeli túszának a névsorát, akit először fog szabadon engedni a fogolycsere-megállapodás keretében – jelentette csütörtökön a helyi média.

Továbbra is vannak vitás kérdések, ugyanis a Hamasz azt követeli: a túszokat Egyiptomba szállítsák, Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Vöröskeresztnek adják át őket, és tőlük egyenesen Izraelbe kerüljenek.

Izrael azt is követeli, hogy a Vöröskereszt a Gázai övezetben meglátogathassa azokat az izraeli túszokat, akiket nem engednek el az első csoportban, de ezt a Hamasz ellenzi.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat hivatalosan bejelentette, hogy letartóztatták Muhammad Abu-Szalmiját, az al-Sifa Kórház igazgatóját, miközben a humanitárius folyosón az övezet déli része felé tartott. Azért tartóztatták le, mert az izraelieknek állításuk szerint számos bizonyítékuk van arra, hogy az igazgató tudott arról: a kórház a Hamasz főhadiszállásaként szolgált.

A hadsereg közleménye szerint a Hamasz a kórház erőforrásait – egyebek között az elektromos áramot – használta a kórház alatti alagútrendszere működtetéséhez, és sok fegyvert tárolt a kórházban és annak környékén. Emellett az alagútrendszer az október 7-i terrortámadásra adott izraeli ellenoffenzíva után a terroristák menedékhelye lett, sőt, több izraeli túszt is odavittek. Egy boncolási jegyzőkönyv alapján a 19 éves Noa Marciano katonanőt is a kórház területére vitték, és később ott gyilkolták meg.

Csütörtökön a katonai szóvivők bejelentették, hogy a Hamasz alagútrendszerét eddig 170 méter hosszan tárták fel az al-Sifa Kórház alatt. Az alagútrendszert használóik alkalmassá tették arra, hogy megszakítás nélkül hosszú ideig ott tartózkodhassanak.

Az izraeli hadsereg készül a tűzszünetre és a fogolycsere-megállapodás végrehajtására, de a vezérkari főnök arra utasította az összes egységet, hogy mindaddig, amíg meg nem kapják meg a tűzszüneti parancsot, a hadművelet tervei szerint folytassák tevékenységüket.

A hadsereg célja a jelenlegi állapotok befagyasztása, az övezet északi és déli része közötti zár fenntartása, megakadályozandó, hogy a délre menekült Hamasz-fegyveresek vissza tudjanak térni északra. A hadseregben úgy vélik, a Hamasz arra fogja használni a tűzszünetet, hogy felmérje szervezeti helyzetét a Gázai övezet északi részén, és azt, hogy eddig mekkora kár érte.

Csütörtökön is számos rakétatámadás érte Izraelt Libanonból. Az ottani síita mozgalom, a Hezbollah azt közölte, hogy 48 rakétával támadott. A tűzoltóknak több olyan tüzet kellett eloltaniuk, amelyet az elfogott rakéták lehullott darabjai okoztak.

Címkép: Fotó: Ammar Awad / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.