Meghalt a Hezbollah több tagja izraeli légicsapásban Libanonban

IDF támadás Dél-Libanonban, tegnap – Fotó: Rami Shaloush

Életét vesztette egy izraeli légicsapásban Libanonban a libanoni síita milícia, a Hezbollah öt tagja, köztük parlamenti frakcióvezetőjük fia is – jelentette a helyi média Izraelben csütörtökön

Az Iránból támogatott Hezbollah terrorszervezet közleménye szerint “a jeruzsálemi úton mártírhalált halt” öt harcosuk, köztük Szarrádzs Raád, a Hezbollah parlamenti tömbje vezetőjének, Mohamed Raádnak a fia. Az izraeli erők még szerdán lőtték a Dél-Libanonban fekvő Bejt Dzsahún egyik épületét, ahol a Hezbollah magas rangú tagjai voltak.

Egy másik, libanoni autóra mért légicsapásban a Hamasz jelentése szerint meghalt a Hamasz libanoni katonai ágának parancsnokhelyettese, és a négy megölt utas közül ketten török állampolgárok voltak. Libanoni lapértesülések szerint Izrael drónnal mért csapást egy autóra az ország déli részén.

Az izraeli-libanoni határon a gázai háború kezdete óta összecsapások zajlanak. Izrael és a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet között október 7-én háború kezdődött a Hamasz terrortámadása miatt, amelyben terroristák ezrei Izraeli területre behatolva meggyilkoltak mintegy 1200 embert, és mintegy 240 túszt az övezetbe hurcoltak.

- Hirdetés -

Az ezt követő napoktól Izrael északi, libanoni határvidékén is támadások indultak, a Hezbollah, a Hamasz és más terrorcsoportok naponta lövedékekkel, és fegyveres osztagok Izraelbe indításával támadják a határ körzetét, ahonnan a lakosságot kitelepítették, és az izraeli hadsereg tüzérségi és légicsapásokkal válaszol.

A határvillongások kezdete óta 107 ember halt meg Libanonban, az áldozatok között legkevesebb 14-en civilek voltak, közülük hárman újságírók. A Hezbollah szerdán bejelentette, hogy a gázai háború kitörése óta 79 katonája esett el a harcokban, heten Szíriában. Izraelben hat katona és három civil vesztette életét.

A libanoni légicsapás néhány órával azután történt, hogy Izrael és a Hamasz között megállapodás született a gázai harcok négynapos felfüggesztéséről, melyhez a Hezbollah bejelentette csatlakozási szándékát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.