A Hamasz rakétákkal támadta Izraelt: folytatódnak a harci cselekmények

Az IDF gázai támadása után ma reggel
Az IDF gázai támadása után ma reggel

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamasz palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamasz ellen.

A bejelentés szerint a Hamasz megsértette a tűzszünetet, rakétákat lőtt ki Izraelre.

A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamasz, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamaszhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

- Hirdetés -

Az IDF szerint a Hamasz megszegte a fegyverszüneti megállapodást, ráadásul Izrael területére is lőtt, és ezért a hadsereg ismét támadni kezdte a terrorszervezetet a Gázai övezetben. Emellett a Hamasz nem adott át listát az elengedni tervezett elraboltakról.

Izrael a Gázai övezet déli részén vadászgépekkel, északnyugati részén pedig tüzérségi tűzzel támad – jelentette a Hamasz. Az övezet déli részén is megjelent az izraeli tüzérség a beszámolók szerint, délen Han-Junisz keleti részét és Rafah város környékét lövik. Északon Gázaváros is tűz alá került.

A polgári védelem Izraelben megszigorította a Gázai övezet környékének és az ország középső részének oktatási intézményeire vonatkozó irányelveket az esetleges Izrael elleni rakétatámadások miatti légvédelmi riasztásokra készülve.

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamasz nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem közölte, hogy kapott volna listát azoknak a túszoknak a neveivel, akiket a Hamasz pénteken engedne el a tűzszüneti megállapodás részeként.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.