Zsákutcába jutottak az egyeztetések a tűzszünetről, folytatódik a háború

Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: IDF
Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: IDF

Hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert „zsákutcába jutottak” a palesztin Hamasz iszlamista szervezettel folytatott megbeszélések – közölte szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A Hamasz politikai irodája Katarban működik, és az arab emírség közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében.

A katari külügyminisztérium pénteken még azt közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamasz között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak.

Pénteken evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Hamasz elleni háború, miután lejárt a tűzszünet. Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatták a terület bombázását, a tűzszünet vége óta több mint 400 terrorista célpontra mértek csapást.

Szombatra virradóra a Gázai övezet déli részén, Han-Junisz környékén mintegy 50 célpontra mértek csapást, illetve tankokkal és célzott légicsapásokkal támadták Bet Lahia körzetét az övezet északi felén. Az éjszaka folyamán tengerészeti alakulatok lőtték a Hamasz katonai célpontjait Han-Junisz kikötőjében és Dir el-Balahban.

A gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy a péntek reggel óta kiújult harcokban legkevesebb 193 palesztin vesztette életét, és 650-en megsebesültek a Gázai övezetben.

Újra tűzharc bontakozott ki izraeli katonák és a libanoni Hezbollah fegyveresei között Izrael északi határánál is. A Hezbollah közlése szerint a mozgalom két tagja életét vesztette izraeli légicsapások következtében Libanon déli részén, ahol egy civil is meghalt.

A szíriai védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy Izrael légicsapásokat hajtott végre Damaszkusz közelében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a csapásokban négy Irán-párti fegyveres meghalt. Az iráni Forradalmi Gárda pedig azt állította, hogy Izrael az elit alakulat két olyan tagjával végzett, aki „tanácsadói küldetésen” tartózkodott Szíriában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.