Netanjahu: Izrael addig harcol, míg minden célját el nem éri

Izraeli katonák a Gázai övezetben, tegnap
Izraeli katonák a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

A miniszterelnök szerint a Hamasz legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is.

Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg minden célját el nem éri – jelentette ki szombat este az izraeli miniszterelnök, az övezetet irányító Hamasz iszlamista terrorszervezet megsemmisítését emelve ki.

“E célokat azonban nem tudjuk elérni, ha felhagyunk a szárazföldi műveletekkel, csak azokon keresztül nyerhetjük meg a háborút” – tette hozzá sajtótájékoztatóján Netanjahu.

Kitért arra is, a Hamasz legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is, “mert akkor ugyanez lesz”. “Ugyanazt a meggyőződést vallják, azaz tagadják Izrael jogát a létezéshez” – fogalmazott.

“Katonáink a tűzszünet idejét azzal töltötték, hogy a Hamasz teljes legyőzésére készültek” – jelentette ki.

A tűzszünettel kapcsolatban azt mondta, kormánya érzi “a rá nehezedő nemzetközi nyomást”, ám leszögezte azt is: “ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk”.

Azon kérdésre, hogy egyes biztonsági tisztségviselők tudhattak-e előre a Hamasz Izrael ellen tervezett akciójáról, a miniszterelnök azt felelte: ki fogják vizsgálni az ügyet. “Vannak kérdések, melyekre választ kell adni: mi történt, hogy történt, és ezeket meg fogjuk vizsgálni a háború végén” – fogalmazott.

Mindeközben a Hamasz fegyveres szárnya, az Izzedin al-Kasszam Brigádok azt közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.