Pert indítottak Belgiumban több száz tonna Izraelnek szánt katonai felszerelés exportja miatt

Egy belga civil szervezet pert indított, amiért véleménye szerint az érvényes flamand korlátozások ellenére több mint 200 tonna lőszert és 20 tonna detonátort szállítottak Antwerpen kikötőjén keresztül Izraelbe tavaly; Hollandiában szintén per kezdődött vadászrepülőgép-alkatrészek izraeli szállítása miatt – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A beszámoló szerint a belgiumi pert indító Vredesactie nevű civil szervezet által megszerzett dokumentumok azt mutatják, hogy a vonatkozó előírásokat kijátszva, izraeli hajók haladtak át az antwerpeni kikötőn katonai felszereléssel a fedélzetükön. A hajók többsége Hamburgból érkezett, majd továbbhaladt végső rendeltetési helyére, a Gázai övezettől 35 kilométerre fekvő izraeli Ashdod kikötőjébe.

A ZIM izraeli hajózási társaság által üzemeltett hajók 2022 novembere és 2023 novembere között 39 alkalommal haladtak át az antwerpeni kikötőn, fedélzetükön 246 tonna, különböző típusú lőszert, valamint 20 tonna detonátort szállítottak. Emellett idén februárban szintén egy, a ZIM által üzemeltetett hajó indult Izraelbe, fedélzetén 32 tonna lőporral, melyet a dél-belgiumban székhellyel rendelkező P.B. Clermont nevű vállalat gyártott.

Kiemelték, hogy Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű régiója 2006 óta szigorú politikát folytat Izraellel kapcsolatban, amely érinti a katonai felszerelések exportját vagy tranzitját is. A flamand kormány, noha nem alkalmaz fegyverembargót Izraellel szemben, nem engedélyez egyebek mellett olyan exportot vagy tranzitot, amely “az izraeli fegyveres erők katonai kapacitásának megerősítéséhez járul hozzá” – írták.

A napilap beszámolt arról is, hogy Hollandiában nemzetközi civil szervezetek pert indítottak a holland kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe. Azzal érvelnek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot.

Az Amnesty International, az Oxfam Novib és a The Rights Forum nevű civil szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben.

A holland kormány azzal érvel, hogy az F-35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése – tette hozzá a napilap.

Címkép: Izraeli katonák terepjárón a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 5-én – Fotó: Atef Szafadi / Forrás: EPA

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.