Belgium megtagadja a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesek belépését

Belgium megtiltja a palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó, Ciszjordániában élő szélsőséges izraeli telepesek belépését – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi oldalon csütörtökön közzétett üzenetében.

A belga kormányfő bejegyzésében kijelentette: a civilek elleni erőszaknak következményei lesznek.

“Együtt fogunk dolgozni az Egyesült Államokkal a békét, a biztonságot és a stabilitást aláásó cselekményekben részt vevőkkel szembeni szankciók kidolgozásán” – tette hozzá.

Petra de Sutter miniszterelnök-helyettes, a közigazgatásért felelős miniszter szintén a közösségi oldalra feltöltött üzenetében mindenek előtt kijelentette: “Ciszjordánia megszállása sérti a nemzetközi jogot”.

Megerősítette: országa megtagadja a beutazást a Ciszjordániából származó azon izraeli telepesektől, akik részt vettek palesztinok elleni erőszakos cselekményekben. Közölte továbbá: azt fogja javasolni, hogy Belgium szorgalmazza az egész Európai Unióra kiterjedő beutazási tilalmat az erőszakos telepesekkel szemben.

“Nincs szabad belépés az erőszak, a rasszizmus és a gyűlölet számára” – tette hozzá a tárcavezető.

Az Európai Unió részéről Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő több ízben elítélte, hogy a Hamasz iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett átfogó támadása óta Ciszjordániában megnövekedett az izraeli telepesek által a palesztin lakossággal szemben elkövetett erőszak.

A héten az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelt el a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesekkel szemben. Sebastian Fischer, a német külügyminisztérium szóvivője szerdán közölte, hogy Németország szintén beutazási korlátozásokat fog alkalmazni. Azt is elmondta, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei jövő hétfőn esedékes találkozójukon megvitatják a radikális izraeli telepesekkel szembeni lehetséges szankciókat.

Franciaország is szankciókat fontolgat

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

“Véget kell vetni ennek az erőszaknak, és az izraeli hatóságok felelőssége, hogy ezt megtegyék, valamint az is, hogy felelősségre vonják az elkövetőket” – jelentette ki Anne-Claire Legendre külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón. “Mi is vállalni fogjuk a felelősséget. Fontolgatunk beutazást tiltó és vagyonbefagyasztási intézkedéseket mind nemzeti, mind európai szinten” – tette hozzá, hangsúlyozva azt is, hogy Catherine Colonna miniszter “felveti ezt a kérdést az Európai Unió külügyi tanácsának hétfői brüsszeli ülésén. A szóvivő elmondta: az érintett személyek azonosítása folyamatban van.

Franciaország rendszeresen elítéli a szélsőséges zsidó telepesek által a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett erőszakot.

A múlt héten a szóvivő azt hangsúlyozta, hogy ezek az erőszakos cselekmények “mélységesen destabilizálják a régiót”, és aláássák a kétállami megoldás kilátásait. Akkor jelezte azt is, hogy Franciaország nem zár ki “semmilyen opciót”, utalva a telepesek vagy csoportjaik elleni szankciók bevezetésének lehetőségére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.