Egy nagyon, nagyon apróbetűs hír

Hogy mi történik az ENSZ-ben, az egyre apróbetűsebb hír. Fel sem kapom rá a fejemet: elítélték, felszólították Izraelt a sóhivatal “diplomatái”, blablabla.

Tegnap éppen újabb tűzszünetre. 

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a közgyűlés előtt módosítani akarta az indítványt. Kijelentette, hogy Washington „egyetért azzal, hogy a gázai humanitárius helyzet súlyos… és hogy a civileket a nemzetközi humanitárius joggal kell védeni”, de felszólította a nemzeteket, hogy támogassák a határozat módosítását úgy, hogy az ítelje el a Hamaszt. A módosító javaslat nem ment át.

Akkor miről beszélünk?

Innentől komolytalan kishír, hogy miért veszik fel a fizetésüket az Egyesült Nemzetek képviselői.

Attól sem ver hevesebben a szívem, hogy Magyarország ki mellett áll éppen ezekben a bolhacirkuszi parádékban. Mikronézia sem érdekelt soha.

Magyar barátaimat, akik a korábbi szavazásokon az Izrael mellett szavazó Orbán-diplomáciát szokták dícsérni ezért a hős lépésért azzal szoktam lehűteni, hogy ebben a bohóckodásban semmit nem számít, hogy valamelyik törpeállam mikor teszi fel a kezét. Orbánnak ez nem kerül semmibe. Ráadásul megjósoltam, hogy ezt a kiállást Orbán moszkvai gazdája nem fogja sokáig tűrni. 

Így is lett. A keddi szavazáson Magyarország már nem szavazott Izraellel.

Szerda reggel van, a magyar sajtóban eddig megjelent rövidhírekben megemlítik ugyan az ENSZ szavazást, de Orbán új tánclépését egy szóval sem említik.

Még alszanak egyet rá, addig elkészül a magyar magyarázkodás, ahogy minden más sunyi lépés után eddig.

Ezt várom éppen.

A hivatalos közleményekben még nem szerepel a 23 ország listája, amelyek tartózkodtak a szavazástól (bár megemlítik, hogy Anglia és Németország közöttük van), ez még ad egy pár órányi reményt azoknak akik az “Izrael-barát-Orbán” illuzióban ringatóznak.

Közben frissültek a jelentések: Magyarország, a Marshall-szigetek és Tonga, akik korábban Izrael mellett álltak, most tartózkodtak a szavazástól…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.