További palesztin terroristákat fogtak el a Gázai övezetben

Az alagúthálózat felrobbanása a Hamasz vezetők negyedében, ma
Az alagúthálózat felrobbanása a Hamasz vezetők negyedében, ma – Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg (IDF) elfogott csütörtökön a Gázai övezetben további olyan palesztin terroristákat, akik részt vettek a Hamasz radikális szervezet Izrael elleni támadásában október 7-én – közölte a katonai szóvivő.

Az IDF szóvivői elmondták, hogy az ejtőernyős alakulat tagjai fogtak el több terroristát, köztük a Hamasz egyik századparancsnokát.

Az izraeli csapatok megszerezték az ellenőrzést a kelet-gázai Szedzsaja település környékén, és razziákat tartottak a Hamasz magas rangú tisztviselőinek otthonában, titkosszolgálati anyagokat foglaltak le, és megszállták a Hamasz helyi parancsnoki központját.

Emellett az IDF hadműveletet hajtott végre a Hamasz Nuszeirat nevű zászlóalja ellen Gázavárostól délre, ennek célja az izraeli ellenőrzés megteremtése volt a Gázai övezet középső részén is. A katonai közlemény szerint föld alatti infrastruktúrát és fegyvereket találtak, majd ezeket megsemmisítették.

A Hamasz ellenőrzése alatt lévő egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háború kezdete óta mintegy húszezer ember halt meg az övezetben. A harcok és az eltűnt, valószínűleg a romok alatt rekedt emberek miatt nem tudtak pontos számot megadni. A halottak több mint kétharmada nő vagy kiskorú.

A Hamasz közölte, hogy Izrael csak abban az esetben kaphatja vissza élve az övezetbe elhurcolt izraeli túszokat, ha leállítja a Hamasz elleni háborút.

“Az Izrael által kitűzött cél, az ellenállási erők felszámolása, nem fog megvalósulni. Izrael nem tanul a történelemből, és továbbra is ugyanazokat a hibákat követi el, amelyek tudatlanságából és a palesztin nép ismeretének hiányából fakadnak” – jelentette ki a szervezet katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida csütörtök este.

Előzőleg a palesztin frakciók, köztük a Hamasz megállapodtak abban, hogy addig nem folytatnak tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátásáról, amíg a harcok le nem állnak a Gázai övezetben. Közleményük szerint a döntés össznemzeti. A szintén túszokat fogva tartó, Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet pedig bejelentette, hogy részt vesz a tűzszüneti tárgyalásokon Kairóban.

Az IDF arabul beszélő szóvivője közölte, hogy a Hamasz gázai dandárjának hét magas rangú parancsnoka közül eddig négyet megöltek. “Ha a megmaradt parancsnokok nem adják meg magukat, és nem teszik le a fegyvert, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy hamarosan találkozzanak velük” – tette hozzá.

Beni Ganz miniszter, a szűk hadikabinet tagja csütörtökön kijelentette, hogy Izrael nem szándékozik leállítani a gázai harcokat mindaddig, amíg haza nem térhetnek a Hamasz által elrabolt emberek.

Ganz csütörtökön a Gázai övezet határán járt, találkozott Askelon tengerparti város önkormányzatának vezetőjével, valamint részt vett a helyzetértékelésen.

“A Hamasz visszautasította, hogy több mint hetven nap elteltével elengedjen a fogságából időseket, betegeket és nőket, akiknek így az életét kockáztatják, s ez újabb bizonyítéka annak, hogy fel kell számolni a Hamasz okozta fenyegetést. A fenyegetés felszámolása érdekében addig folytatjuk a harcot, amíg el nem érjük céljainkat” – mondta útja végén Ganz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.