Izrael egyre mélyebbre hatol be a gázai menekülttáborokba

Katonák a Gázai övezetben tegnap – Fotó: IDF

Az izraeli harckocsik szombatra virradóan tovább haladtak előre a Gázai övezet középső és déli részén, komoly légi- és tüzérségi támogatás mellett a Hamasz palesztin iszlamista szervezet elleni háborúban, és a katonák egyre mélyebbre hatolnak be a menekülttáborokba – közölték izraeli katonai szóvivők.

Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 165 palesztin halt meg – életét vesztette egy palesztin újságíró is –, mintegy 250-en megsebesültek, az ENSZ egyik szervezete szerint pedig fokozódik a betegségek terjedésének veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein.

Pénteken késő este és szombaton kora reggel az izraeli hadsereg az el-bureidzsi, a nuszeirati és a han-juniszi menekülttáborokra összpontosított intenzív légi támogatás mellett. A nuszeirati táborban életét vesztette családtagjaival együtt egy palesztin újságíró is.

A Hamasz-kormány médiahivatala szerint 106 palesztin újságíró vesztette életét az izraeli offenzíva kezdete óta, amelyet az iszlamista terrorszervezet meglepetésszerű és kegyetlen október 7-i támadása váltott ki. Izrael korábban kijelentette, hogy soha nem támadott és soha nem is fog szándékosan támadni újságírókat.

A Gázai övezet szinte mind a 2,3 millió lakosa elhagyta otthonát a szóban forgó 12 hét alatt.

A Hamasz október 7-i támadásában 1200 embert gyilkolt meg, és mintegy 240-at elhurcolt túsznak az izraeli hatóságok szerint. Az izraeli ellencsapásban pedig eddig 21 ezer 672 palesztin vesztette életét a Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett szombaton, hogy nő a betegségek terjedésének a veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein, ahol az izraeli bombázások elől menekülő emberek tízezrei húzzák meg magukat rossz körülmények között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője pedig arról számolt be, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között.

Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban. A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az OCHA szerint az ENSZ Gyermekalapja 600 ezer adag oltóanyagot juttatott el a Gázai övezetbe pénteken. A cél az, hogy a kisgyermekek a háború ellenére is megkapják rutinszerű védőoltásukat. Ez magában foglalja a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni vakcinát. Az izraeli kormány szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem korlátozzák a humanitárius segélyt, de probléma van a Gázán belüli szétosztással.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.