Baharav-Miara, hallasd a hangod!

Háború és jog: Izrael küzdelme a nemzetközi törvények és az emberi jogok egyensúlyáért

Gali Baharav-Miara, a kormány jogi tanácsadója. Az egyéni jogok megsértésével kapcsolatban a háború kitörése óta nem hallatszik eléggé a hangja – Fotó: David Bacher / Haaretz

A kormány jogi tanácsadója példát mutat az alkotmányos rend védelmében az Izrael által folytatott háborúval kapcsolatban, de a Haaretz vezércikke szerint aggodalmakat vet fel hallgatása az egyéni jogok megsértése terén.

A háború, melyet Izrael október 7. óta folytat a Hamasz, a Hezbollah és támogatóik ellen, intenzív jogi tanácsadással jár együtt, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a hadsereg és a biztonsági erők számára a hatékony harcot úgy, hogy az megfeleljen a nemzetközi jog általános elveinek is. A szabályok betartásának sikere a gázai háborúban vitatott, és nehéz tagadni, hogy a biztonsági helyzet az emberi jogok megsértéséhez vezetett Izraelen belül is.

A rendkívüli állapot égisze alatt a Kneszet és a Legfelsőbb Bíróság lehetővé tette a fogvatartottak és letartóztatottak életterének jelentős csökkentését, a rendőrség szűkítette a tüntetéshez való jogot, betiltotta a demonstrációkat az izraeli arab társadalomban, fegyvereket osztottak szét a zsidó lakosság körében gyors, és sokszor törvénytelen eljárással, csökkentették az arab kisebbség véleménynyilvánítási szabadságát az online platformokon, és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, aki magánmilíciákat hozott létre, továbbra is úgy jár az amúgy is törékeny izraeli demokráciában, mint elefánt a porcelánboltban.

A kneszet-képviselők és miniszterek felelőtlen kijelentései a háborúról és „a háború utánról” súlyos károkat okoznak Izraelnek. A gázaiak tömeges legyilkolásáról, az atombomba bevetéséről és az („önkéntes”) kitelepítés lehetőségéről szóló beszédek a hágai Nemzetközi Bíróság elé sodorták Izraelt.

A háború előtti hónapokban a kormány jogi tanácsadója, Gali Baharav-Miara, példamutató módon teljesítette feladatát, mint az alkotmányos rend őre, megakadályozva a károkozást a demokráciában. Ő és munkatársai falként álltak a Netanjahu-kormánynak az igazságszolgáltatás lerombolására tett kísérleteivel szemben. Az alaptörvény-módosítások és a Netanjahu alkalmatlanná nyilvánításának megakadályozását célzó törvénymódosítások ellen hangoztatott észszerű és egyértelmű álláspontja nagymértékben hozzájárult e rossz törvények hatálybalépésének megakadályozásához.

Ezzel szemben az egyéni jogok megsértésével kapcsolatban a háború kitörése óta nem hallatszik eléggé Baharav-Miara hangja. Ő és munkatársai mindent megtesznek a kormány támogatásáért az ellenséggel szembeni küzdelemben, de ugyanakkor az is elvárható lenne tőle, hogy továbbra is őrként lépjen fel az emberi jogok megsértése ellen. Különösen háború idején, amikor olyan könnyű lábbal tiporni ezeket a jogokat, Baharav-Miara nem feledkezhet meg az emberi és polgári jogok kapuőrének szerepéről sem.

Héberből fordította frankpeti

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz