Jordániában arab vezetőkkel tárgyalt az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jordániában folytatta intenzív közel-keleti tárgyalásait, és ismét felszólított minden felet, hogy mindenáron kerüljék el a palesztin Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg „az erőszak végtelen körforgását”.

Blinken, aki előző este érkezett Ammanba, tárgyalásokat folytatott mások mellett II. Abdallah jordániai királlyal, és ellátogatott a Világélelmezési Program egyik központjába a jordániai fővárosban.

Szombat este a görögországi Krétán, Hania repülőterén tartott rövid beszédében Blinken azt mondta, „biztosítanunk kell, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább”. Hozzátette: „Az egyik valóban aggodalmat keltő hely az Izrael és Libanon közötti határ, és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor eszkalációra”.

A Hezbollah libanoni iszlamista mozgalom több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, válaszlépésként arra, hogy kedden Bejrút közelében megölték a Hamasz terrorszervezet második számú vezetőjét, amivel Libanon és a palesztinok Izraelt vádolják.

„Biztosítani akarjuk, a hasonlóan gondolkodó országok felhasználják kapcsolataikat, befolyásukat, kapcsolataikat az esetlegesen érintett szereplőkkel, hogy a dolgokat ellenőrzés alatt tartsák, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább” – mondta Blinken.

A politikus Törökország „létfontosságú szerepét” is megemlítette ebben a tekintetben, miután szombaton Isztambulban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A térségbeli országok attól tartanak, hogy az Izrael és a Hamasz közötti fegyveres konfliktus, amely vasárnap a negyedik hónapjába lépett, Libanonban, Irakban, Szíriában és a Vörös-tengeren is erőszakba torkollhat.

Blinken úgy fogalmazott, hogy „elengedhetetlen” a gázai palesztin lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek növelése, „a civil áldozatok számának csökkentése, a tartós regionális béke megteremtéséért való munka és elmozdulás a palesztin állam létrehozása felé”.

II. Abdallah az amerikai külügyminisztert fogadva úgy fogalmazott, hogy katasztrofális következményei lesznek, ha Izrael folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben.

A királyi palota közleménye szerint úgy vélekedett, hogy Washington kiemelt szerepet tud játszani abban, azonnali tűzszünetre bírja rá Izraelt.

Az amerikai diplomácia vezetője és arab partnerei közötti tárgyalások középpontjában az is áll, hogy mi fog történni a fegyveres konfliktus után az újjáépítésben és a Gázai övezet irányításában.

Jordánia után Blinken Katarba repül, amely közvetítő szerepet játszott az Izrael és a palesztin Hamász közötti tárgyalásokon. Ellátogat Abu-Dzabiba, majd hétfőn Szaúd-Arábiába és Izraelbe utazik, ahol korábbi elmondása szerint „nem számít könnyű beszélgetésekre”.

Címkép: Blinken Ayman Safadi jordán külügyminiszterrel ma Ammanban tartott találkozóján – Fotó: Evelyn Hockstein / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.