Washington szerint Netanjahu politikai túléléséért kiterjesztené a háborút a Hezbollah-al

Washington szerint Netanjahu politikai túléléséért kiterjesztené a háborút a Hezbollah-al
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, december 25-én katonai parancsnokokkal a Gázai övezet északi részén. A kritikusok azzal vádolják Netanjahut, hogy megpróbálja kihasználni háborús vezetői státuszát politikai pozíciójának javítása érdekében. – Fotó: Avi Ohayon / AP

Washington Post: Az amerikai kormány attól tart, hogy Netanjahu politikai túlélése érdekében megpróbálja kiterjeszteni a libanoni harcokat.

A Washington Post honlapja arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök megpróbálja megakadályozni az Izrael és a Hezbollah közötti harcok kiszélesedését Libanonban, és azért küldte külügyminiszterét, Anthony Blinkent, és megbízottját, Amos Hochsteint a térségbe, hogy megakadályozzák az eszkalációt Izrael északi, Libanon déli határán.

Az amerikai korményzati források azt mondták a honlapnak, hogy Washington attól tart, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikai túlélésével kapcsolatos okokból megpróbálja kiterjeszteni a Hezbollah elleni harcot, az októberi 7-ei Hamasz-támadás megakadályozásának kudarca, és a kormányát ért bírálatok miatt.

A honlap arról is beszámolt, hogy az amerikai Védelmi Minisztérium Hírszerző Ügynöksége (DIA) becslése szerint az IDF-nek nehéz lesz megnyernie a libanoni Hezbollah elleni nagyszabású háborút. Ennek oka két, az értékeléseket ismerő forrás szerint az, hogy a hadsereg erőforrásai kimerültek a gázai háború miatt. A jelentés szerint az Egyesült Államok zárt tárgyalásokon óva intette Izraelt az északi eszkalációtól.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.