A rendőrség erőszakkal távolította el a Kneszet bejáratát eltorlaszoló tüntetőket, egyiküket letartóztatták

A demonstrálók ma reggel elzárják a Kneszet főbejáratát – Fotó: Olivier Fitoussi

Hétfő reggel mintegy 40 tüntető elzárta a Kneszet épületének főbejáratát. Előrehozott választásokat, és a kormány azonnali leváltását követelték.

“Képtelenség, hogy 15 évnyi, ebbe a katasztrófába vezető kormányzás után a kormány továbbra is hatalmon van” – mondta az egyik tüntető. “Ez egy működésképtelen kormány, melyet szélsőségesek irányítanak.” Egy másik tüntető azt mondta: “Nem értem a rendőröket, akiknek közel 60 társuk meghalt a Hamasz támadásában. Hogyan képesek tovább védeni ezeket a korruptokat? Évtizedeket adtunk az államnak, és továbbra is készek vagyunk mindent megadni, de nem ezeknek a korrupt embereknek.”

Fotó: Olivier Fitoussi

A tüntetés szervezői kijelentették, hogy “minden reményünk, hogy a kormány a vészhelyzetre való tekintettel összeszedi magát, szertefoszlott a kudarcot vallott magatartása fényében, ami a működési zavarokban, az elraboltak magukra hagyásában, az állam imázsának végzetes lerombolásában a világban, a folyamatos uszításban és megosztásban Izrael lakosságának különböző csoportjai között, valamint a költségvetések személyes érdekek javára történő eltérítésében a lakosság rovására tükröződik.

Fotó: Olivier Fitoussi

A rendőrök végül erőszakkal távolították el a tüntetőket. Az egyik demonstrálót letartóztatták.

A résztvevők közül többen az október 7-én meggyilkoltak családtagjai voltak. Roni Goren Ben-Zvi, akinek testvérét, Yonatan Richtert meggyilkolták a reimi partin, a következőket mondta: “A bátyámat egy ember miatt gyilkolták meg, aki nyolc éve magánháborút folytat az egész ország ellen, hogy túlélje, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást és továbbra is kirabolja a pénzünket. Csak a bolondok követik a hazugságait. Nárcisztikus személy, aki soha nem gondolt az ország és polgárai biztonságára. 1500 halott állampolgár bizonyítja ezt. Nincs olyan normális ország a világon, ahol egy ilyen tragédia után a miniszterelnök nem mondott volna le másnap. Erős biztonsági rendszerünk van, amely mindig megvéd minket, de aki jelenleg a kormányrúdnál van, csak magát védi.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.