Katari kormányfő: A gázai feszültségcsökkentés más válsággócokra is hatással lenne

Az izraeli-palesztin térség stabilitásához Izraelt rá kell szorítani arra, hogy elfogadja a kétállami megoldáshoz vezető, kötelező határidejű utat – szögezte le kedden a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) tett felszólalásában a katari miniszterelnök, kiemelve, hogy a Gázai övezetben kialakult konfliktus csillapítása más válsággócokban is a feszültség csökkenéséhez vezet.

„A kétállami megoldás nem valósulhat meg addig, ameddig Izraelben nincs olyan kormány és nincsenek olyan politikusok, akik hisznek az egymás melletti békés együttélésben, és ez nem is lehetséges a háború befejezése nélkül” – jelentette ki Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni.

„Gáza gyakorlatilag már nem létezik. Úgy értem, semmi sincs ott. Mindenhol szőnyegbombáznak” – húzta alá.

Felszólalásában ugyanakkor kiemelte: a palesztinoknak kell eldönteniük, szánnak-e a jövőben politikai szerepet a Gázai övezetet irányító Hamasznak.

A gázai háború októberi kitörése óta Katar több alkalommal igyekezett közvetíteni a felek között.

A kormányfő kitért továbbá a jemeni húszi lázadók elleni brit-amerikai műveletekre is és aláhúzta, hogy diplomáciai erőfeszítések nélkül a műveletek önmagukban nem tudják elejét venni a húszik a Vörös-tengeren áthaladó hajók elleni akcióinak, csupán tovább rontanak a helyzeten.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a Vörös-tengeren kialakult konfliktus eszkalálódása esetén a nemzetközi kereskedelem is veszélybe kerül, beleértve a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítását is.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást indítottak a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamasz iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, 163 kilométeres Szuezi-csatornán halad át a világkereskedelem mintegy tíz százaléka. Az útvonal hiányában a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, ez pedig körülbelül két héttel megnöveli útjuk hosszát.

Címlapkép: Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni Davosban, ma – Fotó: Denis Balibouse / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.