Párizs szerint egy erkölcsi küszöb átlépése népirtással vádolni Izraelt

A francia kormány visszautasította a Dél-afrikai Köztársaságnak a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) bemutatott vádjait, amelyek szerint Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben.

“A zsidó államot népirtással vádolni egy erkölcsi küszöb átlépése. Nem használhatjuk ki a népirtás fogalmát politikai célokra” – mondta Stéphane Séjourné külügyminiszter szerdán a nemzetgyűlésben.

A múlt csütörtökön kezdődött meghallgatáson az afrikai ország annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamasz palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

A Dél-afrikai Köztársaság azt szeretné, hogy a bírák kötelezzék Izraelt, hogy “azonnal” állítsa le a Gázai övezetben indított katonai akcióját, válaszul a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadására, amely 1200 áldozatot követelt.

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamasz megsemmisítését tűzte ki célul, s a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli műveletekben már több mint 24 400-en vesztették életüket, miközben a lezárt parti területen kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.

“Határozottan azt mondjuk az izraelieknek: a törvények tiszteletben tartása mindenkit kötelez. A gázai csapásokat be kell szüntetni, de a szavaknak jelentése van” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A német kormány pénteken szintén elutasította a népirtás Izraellel szemben felhozott vádját, mert az “minden alapot nélkülöz”. Berlin szerint “éppen a Hamasz célja Izrael megsemmisítése”. Hozzátették, hogy “Németország a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei, azaz saját történelmi tapasztalatai okán is magáénak vallja a népirtás tilalmáról szóló egyezményt, amely a nemzetközi jog egyik eszközeként gondoskodik annak kinyilatkoztatásáról, hogy soha többé ne legyen népirtás a világon”. A közleményt azzal zárták, hogy a “német kormány tiltakozik az egyezmény politikai célokra történő felhasználása ellen”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.