Sokan meghaltak izraeli légitámadásokban a Gázai övezetben, összecsapások voltak Han-Junisznál

Izraeli katona a Gázai övezetben
Fotó: IDF

Palesztinok tucatjai haltak meg a Hamasz közlése szerint pénteken a Gázai övezet elleni intenzív légicsapásokban: az izraeli hadsereg Han-Junisz városban összpontosítja a szervezet elleni szárazföldi műveletét.

Szemtanúk péntek reggel tüzérségi tűzről és légicsapásokról számoltak be az övezet déli részének legnagyobb városából, ahol Izrael szerint a palesztin iszlamista szervezetnek és utóbbi több kisebb szövetségesének a vezetője rejtőzik.

A Hamasz egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli légicsapások péntek hajnaltól délig hetvenhét ember halálát okozták a Gázai övezetben. A tárca adatai szerint az elmúlt huszonnégy órában 142 palesztin halt meg, és 278 megsebesült, így a több mint három hónapja tartó gázai övezeti háború palesztin halálos áldozatainak száma 24 762, a sebesülteké pedig 62 108.

A palesztin Vörös Félhold szerint többen megsebesültek, amikor az izraeli erők drónokról lőttek az al-Amal kórházban lévő civilekre, illetve a kórház han-juniszi épületére, ahol számos menekült is meghúzza magát. Támadás érte az egyik menekülteket segítő szervezet központját is.

Izraeli harckocsik közelítették meg az övezet még működő legnagyobb kórházát, a Naszirt is. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója bírálta a palesztin területen tapasztalható „embertelen életkörülményeket”.

Az övezet 2,4 millió lakosa mindenben hiányt szenved, ráadásul egy hét óta már telefon- és internetszolgáltatás sincs.

Mintegy húszezer csecsemő született „ebben a pokolban”, a felfoghatatlannál is rosszabb körülmények között október 7-e, Hamasz Izrael elleni terrortámadása óta – mondta pénteken az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek a szóvivője, Tess Ingram genfi sajtótájékoztatóján. A szóvivő, aki röviddel korábban tért vissza az övezetből, elmondta, hogy több alkalommal is olyan rémisztő jelenteknek volt szemtanúja, amelyeknek elszenvedője várandós, illetve szoptatós anyák és csecsemőik voltak.

Enrico Vallaperta, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet egyik orvosa háromhetes gázai övezeti látogatása után pénteken Kairóban általa korábban soha nem látott körülményekről számolt be, túlterhelt kórházakról, gyermekek közelében becsapódó bombákról, és arról, hogy e gyerekeket nem lehet semmilyen óvóhelyre menekíteni.

Ukrajnában, ahol az orosz erők offenzívájának megindulása után járt, a nőket és a gyereket gyorsan óvóhelyre vitték támadás esetén – mondta. A Gázai övezetben ez lehetetlen – tette hozzá az olasz orvos, aki elmondása szerint „nagyon sok gyermeket” látott el.

Az orosz diplomácia pénteken Moszkvában Hamasz-vezetőkkel folytatott tárgyalásain felszólította a palesztin szervezetet, hogy engedje szabadon az október 7-i terrortámadásban Izraelből túsznak elhurcolt embereket. Az orosz külügy szintén katasztrofálisnak nevezte a gázai övezeti humanitárius helyzetet.

A nemzetközi közösség eközben a konfliktus kiszélesedésétől tart. Az ANI hivatalos libanoni hírügynökség és Kfar-Kila dél-libanoni település polgármesterének beszámolója szerint az izraeli légierő pénteken legkevesebb három házat lerombolt a településen. A szíriai határon pedig – állítása szerint – az izraeli hadsereg „a szíriai haderő létesítményeit vette célba”.

Az október 7-i támadást követően mindennapos a tűzpárbaj az izraeli-libanoni határon az Irán-barát síita Hezbollah mozgalom és az izraeli hadsereg között. Az erőszakcselekményekben több mint 195 ember halt meg Libanonban, izraeli oldalon a veszteség tizenöt ember, kilenc katona és hat polgári személy.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.