UNRWA: Több halottja van egy ENSZ-létesítményt ért izraeli csapásnak

Izraeli katonák a Gázai övezetben
Fotó: IDF

Izraeli csapás érte szerdán az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) egyik gázai övezeti létesítményét, ahol a harcok elől menekülő emberek tízezrei kerestek menedéket, az első információk szerint kilencen meghaltak és 75-en megsebesültek – jelentette be Thomas White, az UNRWA gázai ügyekért felelős igazgatója.

Az X közösségi felületen közzétett tájékoztatás szerint a Han-Juniszban található képzőközpont több épülete lángra kapott.

Az UNRWA-igazgató szerint két harckocsiból nyitottak tüzet az egyik épületre, amelyben 800 embert szállásoltak el.

White szerint két napja nincs biztonságos hozzáférés a központhoz, amelyben „az emberek fogságba estek”.

Az izraeli erők elvágták az utat a palesztin térség déli részén található nagyobb kórházak felé gázai hadműveletükkel. Az UNRWA szerint az izraeli hadsereg azzal indokolja lépéseit, hogy a térség a radikális iszlamista Hamasz terrorszervezet fegyvereseinek egyik jelentős bázisa.

„A Hamasz Han-Junisz nyugati részén található katonai infrastruktúrájának lebontása áll a művelet mögötti megfontolások központjában” – fogalmazott az izraeli hadsereg egy közleményben.

A heves harcok miatt szemtanúk beszámolói szerint ismét palesztinok ezrei kénytelenek menekülni. Sokan közülük gyalogosan, illetve autókkal indultak szerdán az egyiptomi határon található Rafah felé.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint a harci tevékenység Han-Juniszban egy nagyjából négy négyzetkilométeres térségre összpontosul, amelyet mintegy 88 ezren laknak, de becsléseik szerint 425 ezer menekült is ott tartózkodik, akik a helyi iskolákban, illetve kórházakban kerestek menedéket.

Izrael mindeközben tagadta az esetleges tűzszüneti megállapodásról érkezett híreket. „Izrael nem fogja feladni a Hamasz szétzúzását” – szögezte le Ilana Stein izraeli kormányszóvivő. Kijelentette, hogy minden túsznak vissza kell térnie, és nem szabad, hogy a Gázai övezet a jövőben bármikor is biztonsági fenyegetést jelentsen Izrael számára. „Nem lesz tűzszünet!” – hangsúlyozta.

Abdel-Fattah esz-Sziszi egyiptomi elnök szerdán nehezményezte, hogy Izrael az áruk Gázai övezetbe beengedésével kapcsolatos eljárásaival hátráltatja a segélyezést, annak ellenére, hogy a rafahi határátkelő éjjel-nappal nyitva áll. „Így gyakorolnak nyomást a túszok szabadon engedése érdekében” – vélekedett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.