Az Egyesült Államok átmenetileg felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének további támogatását

Az Egyesült Államok átmenetileg felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének további támogatását
Az UNRWA palesztin alkalmazottai 2018. szeptember 19-én Gázában az ügynökség által végrehajtott leépítések elleni tiltakozáson vesznek részt – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / REUTERS

Az Egyesült Államok felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) nyújtott további támogatását a vizsgálat idejére, amelyet az UNRWA azon közlések ügyében indított, amelyek szerint munkatársai közül többen érintettek voltak a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet 2023. október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadásában.

A washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye szerint az amerikai kormány “rendkívüli aggodalmának” adott hangot az értesülés nyomán, miszerint a palesztinok segélyezésével foglalkozó ENSZ-szervezet 12 munkatársa volt érintett az Izrael elleni támadásban.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Washington a további intézkedésekkel megvárja azt, hogy az ENSZ milyen lépéseket tesz, és hozzátették, hogy a vizsgálat szükségességéről csütörtökön egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Az Egyesült Államok üdvözli, hogy a világszervezet a feltételezések kivizsgálása mellett döntött, és hogy António Guterres határozott lépéseket ígért arra az esetre, ha bebizonyosodik a világszervezet alkalmazottainak érintettsége a palesztin terrortámadásban – olvasható.

Az amerikai közlemény szerint a washingtoni adminisztráció egyeztetett az ügyről az izraeli kormánnyal is, amelytől szintén információt kért a feltételezésekkel kapcsolatban.

“Az UNRWA kritikusan fontos szerepet játszik a palesztin embereknek nyújtott létfontosságú segélyek eljuttatásában” – áll az amerikai külügyi közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a szervezet munkája “életeket mentett, és fontos, hogy az UNRWA megfelelő lépéseket tegyen a feltételezéseket illetően, és tegye meg a szükséges korrekciókat, ideértve eljárásainak felülvizsgálatát”.


A Hamasz októberi terrortámadásában való részvétellel gyanúsítják egy ENSZ-ügynökség munkatársait

Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója közölte, hogy azonnali hatállyal felbontotta az UNRWA inkriminált munkatársainak szerződését, valamint vizsgálatot rendelt el „az igazság haladéktalan kiderítése érdekében”.

„Ezek a megdöbbentő vádak akkor merülnek fel, amikor a Gázai övezetben több mint kétmillió ember függ az ügynökség által a háború kezdete óta nyújtott életmentő segítségtől” – hangsúlyozta.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a hírre reagálva kijelentette: az Európai Uniót rendkívüli módon aggasztják a nemzetközi közösség, köztük az EU fontos partnerét, a palesztin menekültek támogatásában hosszú évek óta létfontosságú szerepet betöltő segélyszervezetet ért vádak.

„Elvárjuk, hogy a szervezet teljes átláthatóságot biztosítson a vádakkal kapcsolatban, és azonnali intézkedéseket hozzon az érintett személyzettel szemben. Az Európai Bizottság levonja a tanulságokat a vizsgálat eredménye alapján, és értékelni fogja a további lépések megtételének szükségességét” – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Hozzáfűzte: az EU a leghatározottabban elítéli a Hamasz terroristáinak Izrael elleni támadásait.

Az UNRWA, amelynek legnagyobb adományozói 2022-ben az Egyesült Államok, Németország, az Európai Unió és Svédország voltak, az elmúlt hetekben többször közölte, hogy a Gázai övezetben élők humanitárius segélyezését szolgáló képessége az összeomlás szélén áll.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteken cáfolta azokat az izraeli vádakat, amelyek szerint a WHO is összejátszott volna a Hamasszal.

A WHO végrehajtó tanácsának előző napi ülésén Meirav Eilon Sahar, Izrael genfi ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg az iszlamista palesztin szervezetet, hogy „előre kitervelt stratégia keretében militarizálta a Gázai övezet teljes polgári zónáját”.

„Tagadhatatlan tényekről van szó, amelyekről a WHO számos esetben inkább nem vesz tudomást. Nem inkompetenciáról van szó, hanem összejátszásról” – mondta a nagykövet.

Izrael azzal vádolja a Hamaszt, hogy kihasználva a háborúra vonatkozó törvényekben az egészségügyi létesítmények számára előírt különleges védelmet, támadások végrehajtásához használja fel a kórházakat, álcázza az alagutakat és a fegyvereket. Ezt a Hamasz tagadja. Az izraeli nagykövet szerint „a WHO tudta, hogy a túszokat kórházakban tartják fogva, és terroristák is vannak bennük”.

„Akkor is, amikor konkrét bizonyítékokat nyújtottunk át arra vonatkozóan, hogy mi folyik a föld alatt és a felszínen, fegyverek, főhadiszállások, zárt helyiségek vannak ott, a WHO inkább szemet hunyt, veszélyeztetve azokat, akiket meg kellene védenie” – mondta a nagykövet.

Az izraeli nagykövet vádjaira reagálva Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblog portálon kiemelte: „Az ilyen hamis állítások előítéletesek, és veszélybe sodorhatják a dolgozóinkat, aki az életüket kockáztatják, hogy segítsenek a rászorulókon”.

„Az ENSZ szervezeteként pártatlanok vagyunk, és mindenki egészségének és jólétének érdekében dolgozunk” – tette hozzá a WHO főigazgatója.

December 21-én Richard Peeperkorn, a WHO-nak a megszállva tartott palesztin területekre akkreditált képviselője egy ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, hogy a szervezetnek „nincs módjában ellenőrizni, hogyan használják az egyes kórházakat”. „A WHO szerepe, hogy ellenőrizzen, elemezzen és jelentsen. (…) Nem vagyunk vizsgálati szerv” – mondta a képviselő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.