Szerelemből Auschwitzba – VIDEÓ

Izraelben magyarul – beszélgetés Garai Andrással

A Szerelemből Auschwitzba interjúfilm Dr. Garai András Júda holokauszt túlélő történetét dolgozza fel gyermekkorától a haláltáborokból Magyarországra történő hazaérkezéséig.
Az interjút Izraelben, az akkor már nyugalmazott pszichiáter főorvossal rögzítették.

A film narratív eszközzel mutatja be a pécsi születésű magyar zsidó holokauszt-túlélő, Dr. Garai András Júda személyes történetét.

Az átélt gyermekkori élményeken keresztül nyerhetünk bepillantást Magyarországon a 30-as, 40-es években zajló történelmi eseményekbe. Családjának története megismerteti velünk a jogfosztottság, a kirekesztés, a gettósítás és a deportálás tragédiáját.

Elgondolkodhatunk azon, hogy milyen eszmei áramlat az, amely egy kisgyerektől elveszi a rollerét, kizárja a gyerekeket az iskolákból, a cserkészcsapatokból, erőszakkal megfosztja a családokat javaiktól, feldúlja a meleg családi fészkeket és a halálba kívánja taszítani embertársait?

Garai András 3 évesen elvesztette édesanyját. Édesapja kikeresztelkedett és új házassága révén – egy őskeresztény nővel – Andris megmenekülhetett volna a deportálástól. Azonban a 16 éves kamasz fiú az éj leple alatt kiszökött otthonról és feljelentette magát a Gestapo-nál, hogy kedvesével, Ágival lehessen a gettóban. Másnap jöttek érte és elvitték. Andris számára ez nagy öröm volt, hiszen azzal lehetett, akit nagyon szeret. A két kamasz fiatalt egymás iránt érzett szerelmük pillanatokra kiragadja a zsúfolt vagon, a deportálás valóságából: „…nem volt minden bezárva abba a vagonba…” emlékezik vissza közel hetven év után Garai András.

Rövidesen szembesültek a valósággal. Auschwitzba kerültek, ott szétválasztották őket és külön-külön küzdöttek a túlélésért. Garai András egyéniségéből fakadó sajátos stílusa bevon minket az eseményekbe, és már nem kívülállóként szemléljük azt a 10 hónapot, amelyet a lágerek (Auschwitz, Dachau-Kaufering) poklában töltött. Szerelmének viszontlátása volt számára a túlélés egyik legfontosabb záloga, így tudta átvészelni a fizikai és lelki szenvedéseket.

24 kilogrammra soványodva, testileg és lelkileg is meggyötörten érte a felszabadulás. Felgyógyulása után Ági viszontlátásának reményében tért haza Pécsre.

A 10 hónap alatt felnőtté vált Garai András személyes tragédiáján és a történelmi eseményeken keresztül a következő kérdések merülhetnek fel bennünk:
Hol húzódik az egyéni és a társadalmi felelősség határa? Milyen felelősségünk van napjainkban egyéni és társadalmi szinten? Mi tehet a ma embere, hogy ne nyerhessenek teret újra rasszista és szélsőséges eszmék?

A videó borítója

A filmet a Keresztyén Segítség Hídja Alapítvány megbízásból, a Dániel Csoport önkéntesei Csányi Gábor és Roóz Zoltán készítették.

A film történész szakértője: Prof. Dr. Szita Szabolcs
A film hossza: 60 perc

A filmet a Magyar Nemzeti Filmiroda is nyilvántartásba vette.(NFT/22337/2014)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.