Felmérés: Ganz ma 37 mandátumot kapna, a Likud csak 18-at

Fotó: képernyőkép / 12-es csatorna

A 12-es csatornán kedd este megjelent felmérés szerint ha ma lennének a választások, akkor az előző koalíció pártjainak tömbje 68 mandátumot szerezne. A legnagyobb párt a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor lenne 37 mandátummal, ezt követné a Netanjahu vezette Likud 18 mandátummal, majd a Jair Lapid vezette Jes Atid párt 14 mandátummal.

A felmérés adatai szerint az előző koalíció párttömbjének 68 mandátumához képest a Netanjahut támogató pártok ugyanebben a forgatókönyvben összesen 47 mandátumot szereznének. A három nagy párt után a felmérés adatai szerint a Deri vezette Sasz 10 mandátumot, a Jiszrael Beitenu és Ocma Jehudit pedig 8-8 mandátumot, a Vallásos Cionista párt és Merec 4-4 mandátumot kapna, a Balad és a Munkapárt pedig nem lépné át a bejutáshoz szükséges küszöböt.

A felmérés megvizsgálta a válaszadók álláspontját más kérdésekben is, és kiderült, hogy a válaszadók 41%-a gondolja úgy, hogy Ganz alkalmasabb a miniszterelnöki posztra, míg 23%-uk szerint Netanjahu alkalmasabb. Az is kiderült, hogy ha Gadi Eizenkot lenne a Nemzeti Tábor élén, a párt egy mandátummal tovább erősödne ahhoz a helyzethez képest, amelyben Beni Ganz áll a párt élén.

A botrányos “telepeskonferencia” kapcsán, amelyen miniszterek és koalíciós tagok is részt vettek, a felmérésben megkérdezték a válaszadókat, hogy támogatják-e a Gázai övezetben a zsidótelepítés megújítását: A válaszadók 51%-a azt válaszolta, hogy ellenzi, míg 38%-a támogatta. A Netanjahu-tömb szavazói közül 66% támogatja és 24% ellenzi, míg az ellenzéki tömb szavazói közül 13% támogatja, 80% ellenzi.

Emellett megvizsgálták, hogy a közvélemény mit gondol a túszügylet előmozdítására irányuló javaslatról, amelyben 45 napra leállítják a harcokat, és több ezer terroristát szabadon engednek. A teljes minta 50%-a azt válaszolta, hogy ellenzi, és 35%-a azt válaszolta, hogy támogatja. A Netanjahu-tömb szavazói közül 12% támogatja a javaslatot, 75% ellenzi, míg az ellenzéki tömb szavazói közül 53% támogatja, 32% ellenzi.

A Gázai övezet lakóihoz juttatott humanitárius segélyek kérdésével kapcsolatban a válaszadók 72%-a azt válaszolta, hogy le kell állítani az elhurcoltak kiszabadításáig, 21% pedig azt, hogy folytatni kell. A válaszadók 32%-a válaszolta azt, hogy az október 7-i eseményekre már most kellene állami vizsgálóbizottságot létrehozni, 61%-uk azt, hogy a bizottságot csak a háború végén kell létrehozni, és 3% válaszolta azt, hogy azt egyáltalán nem kell felállítani.

A felmérést a Mano Geva vezette Midgam – Kutatási és Tanácsadó Kft végezte 503 válaszadó részvételével, akik reprezentatív mintát alkotnak a 18 éves és idősebb izraeli lakosság egészében. A felmérésben a maximális mintavételi hiba +4,4%.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.