Belgium bekérette az izraeli nagykövetet, és elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség bombázását

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását – tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején – írták.

A belga külügyminiszter kijelentette: a polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak. A konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására – emlékeztetett.

Az erőszaknak véget kell vetni – húzta alá Lahbib, majd hozzátette: Belgium minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti, amelyek – szavai szerint – a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. Ez az egyetlen kiút a konfliktusból – emelte ki.

Belgium az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését ismét napirendre tűzi egy későbbi európai konzultáción – tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.

Címlapkép: Hadja Lahbib belga külügyminiszter az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 16-án. – Fotó: Ronald Wittek / EPA

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.