Többeket letartóztattak Törökországban a Moszaddal való együttműködés gyanúja miatt

A török hatóságok letartóztattak hét embert azzal a gyanúval, hogy az országban élő, de feltehetően a Hamasz palesztin szélsőséges terrorszervezettel szoros kapcsolatban álló személyekről adtak ki bizalmas információkat a Moszad izraeli hírszerző szolgálatnak – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség a biztonsági szervekre hivatkozva.

A török rendőrség és titkosszolgálat (MIT) közösen végrehajtott izmiri és isztambuli műveletei az isztambuli főügyészség által elrendelt nyomozás részét képezik.

A TRT török állami televízió pénteken a MIT-re hivatkozva arról számolt be, hogy a Moszad magánnyomozókkal tartja megfigyelés alatt potenciális célpontjait. A nyomozók fényképeket készítenek, és lehetőség szerint nyomkövetővel látják el a megfigyelendő személyeket, hogy minél részletesebb adatokkal szolgálhassanak velük kapcsolatban a Moszadnak.

A Moszaddal fennálló lehetséges kapcsolat miatt politikai és katonai kémkedés gyanújával előző hónapban 34 embert vettek őrizetbe – idézte fel a korábbi letartóztatásokat a török hírügynökség.

A Törökország és Izrael közötti diplomáciai kapcsolat az Izrael és Hamasz között októberben kirobbant háború hatására jelentősen megromlott, miután Ankara – a legtöbb nyugati szövetséges és néhány arab országgal ellentétben – nem tekinti terrorszervezetnek a Hamaszt.

A török vezetés ismételten és nyomatékosan felhívta Izrael figyelmét arra, hogy „komoly következményekkel” fog járni, ha Izrael a Hamasz palesztin területen kívül tagjait, köztük törökországiakat akarja „levadászni”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.