Zenébebujócska, télinapozó

Subterreanean
Subterreanean – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Ipiapacs, de nem lehetünk mindig mi a hunyók. Szívesen elbújnánk legalább egy órácskára a valóság elöl. Tudok egy búvóhelyet…

A harmóniák mögött sokan elférünk, ott nem találnak meg a hírek. 

A kedvenc klubjainkban szinte minden este szól a zene. Rúgd el magad a kanapétól, kapcsold ki a híradót, az agyad, és gyere! Bújócskázz a muzsikával!

Egy turné itt az elején, aztán meg napozunk: vasárnap, hétfő…

Az Israel Camerata Jerusalem 3 koncertes turnéjának egy keserűen aktuális mű áll a középpontjában: Pergolesi „Stabat Mater” című művére  Johann Sebastian Bach írt egy parafrázist, ami még drámaiban fejezi ki a fiát elveszítő anya, Mária, fájdalmát.

Ma Izraelben nem nehéz elvonatkoztatni a keresztény liturgiától, a Stabat Mater gyászát hallgatva.

Az Israel Camerata Jerusalem szólistái

Hila Baggio – szoprán

Rachel Frankel – mezzoszoprán lesznek

Vezényel

Reinhard Goebel (Németország)

Tel-Avivi Operaház – február 3. szombat 19.00 óra

Zichron Yaakov, Elma – Művészeti Központ és Hotel február 4. vasárnap

Jeruzsálem Színház – február 6. kedd 20.00

A mi előadóinktól nem találtam „Stabat Mater” felvételt. Talán megbocsájtható, hogy egy másik zenekar koncertjével ajánlom ezt a turnét, de most itt a mű, ami megindít.

február 4. VASÁRNAP

Aki járt már a Yung Yidish klubban, az tudja miért örülök, hogy újra nyitva. (Aki nem, az pótolja.) Semmihez sem hasonlítható az ott töltött esték atmoszférája. A világ egyik legnagyobb jiddis nyelvű könyvtára, a világ egyik leglepukkantabb buszpályaudvarának egy eldugott sarkában.

A vasárnap egy amerikai rokonintézmény, a New York-i Jiddis Folksbiene igazgatója, Zalmen Mlotek zeneszerző, zongorista énekes lesz a Yung Yidish vendége. Aki azt hiszi, hogy a Mlotek mishpokhe legendás nagypapájára csak az idősek kíváncsiak, az téved.

Yung Yidish közönsége az ilyen koncerteken teljesen vegyes. Az „unokák” korosztálya is ott lesz vasárnap, ebben biztos vagyok.  

Zalmen Mlotek vasárnap Yung Yidish Tahana Merkazit (5.emelet) Tel-Aviv

>>

Dean Tsur talán megbocsájtja nekem – sokszor szerepelt itt a rovatban –, hogy most a vendégére, Chen Levyre hegyezem ki az ajánlót. 

A jazzénekesnők két csoportra oszthatók, akik standerdeket énekelnek, és akik minden mást. Chen Levy minden mást, is!

És nagyon különleges, titokzatos játék minden dala, akár saját, akár rockfeldolgozás, akár jazz klasszikus.

Dean Tsur kvartettje a swing világában él, de biztos vagyok benne hogy Chen Levy kalandjait is körbe muzsikálják majd a Shablulban vasárnap.

Chen Levy & Dean Tsur Quartet

február 5. HÉTFŐ

Az Israel Jazz Orchestra (becenevén: „A Zenekar”) minden fellépése esemény. Több tucat izraeli szólista játszott már velük 20 éves fennállásuk alatt.

Hétfőn a Shablulban az alapcsapat – 12 muzsikus! – játszik majd, és azt ígérik, minden műfaj tálcára kerül, ami a bigband keretbe belefér, és azt is, ami nem.

The Israel Jazz Orchestra hétfő Shablul

február 6. KEDD 

Maradjunk még a csigaházunkban! (Ezt jelenti a Shablul szó.)

Az Amerikában élő jazzmuzsikusainkra mindig akkor kapjuk fel a fejünket, amikor épp itthon vannak.

Sivan Arbel énekes, táncos, zeneszerző, de az a fajta, aki a saját útját járva jutott el a nemzetközi karrierig. Saját dalait, saját zenekara kíséri. Általában.

Most keddenShablulban izraeli muzsikusokkal játszik majd, és sztárvendége is lesz, Matan Klein fuvolista.

(A héten még egy koncertje lesz majd Sivan Arbel kvartettjének, az Eretz Israel Múzeumban csütörtökön.)

>>

Heti rendes Kuli INGYENBULI: Ariela Baruch

Nem kell a műfajjal vacakolni: hip-hop. Na jó, egy kis etio beütéssel, néha egy korty R&B-vel, de végig fülig érő szájú derűvel.

Kuli Alma kedd

>>

Ritkán dobban ekkorát a szívem egy új hírre. Voices of Yemen!

Az egyik kedvenc helyemen a Carmel piacnál a Tarabban.

Voices of Yement Ravid Kahlani, a Yemen Blues vezetője alapította azokkal a jemeni énekesekkel, akik a Juda törzsének szakrális dalait éneklik ma is a közösségeikben. Az olajos kannákon játszott, semmivel össze nem téveszthető ritmika, az európai fülnek megszokhatatlan félhangokra intonáló énekesek elragadtatott előadása, és a jemeni imák transzba emelnek.

Hallottam már a Voices of Yemen gitárokkal, ütőkkel felturbózott változatát fiatal, bulira kihegyezett közönséggel, és az akusztik válozatot is egy istenháta mögötti jemeni faluban, ahol én voltam a legfiatalabb (60) és az egyetlen askenázi. (Igen, ezért buszoztam oda, s vissza.) De mind a két változat nagyot ütött.

Tarabban csak ez a szikár verzió fér majd el, de ez is zseniális, higgyetek nekem! 

És INGYENES!

Jemen hangjai

Találkozunk a Tarabban kedden!

>>

Omer Moskovich dalai a pop könnyedségével, igazi létkérdéseket feszegettek már az első két lemezén is. Kész volt a harmadik lemez anyaga is, de október 7-után úgy döntött új dalokat ír, amelyek a ránk zuhanó tragédia reflexiói lesznek. 

Az „Vas Szíve” című lemez elkészült. Omer Moskovich a megszokott csendességgel énekel az eltört lépteinkről, és az újra megdobbanó szív reményéről.

Gray Tel-Avivból startol a majd turné, kedden. Omer Moskovich.

>>

Ori Avni gitáros.

Hallgatom a szólódarabjait. Mintha egy nemlétező film menne a gitárján, valami furcsa meditatív belső mozi. Az ambientbe talán befér, de mi változik majd ha ez egy jazztrió ritmusszekciójával egészül ki? Ha beszáll Shahar Haziza dobon és Gilad Abro nagybőgőn?

Ori Avni Trió a Levontin7-ben kedden.

>>

Azt hiszem világviszonylatban Izraelben a legmagasabb az egy főre eső jazz zongoristák száma.

Sharon „Shasha” Mansur végigzongorázott a műfajokon: Egy metál zenekarban kezdte – szintetizátoron –, aztán a tanulmányai után a jazz ágai-bogai jöttek.

Ma is hallani a játékán mindezt. És persze a klasszikus zene és az orient is ott van nyomokban a Sharon Mansur Trio muzsikájában.

Nekem reveláció volt, nektek is az lesz.

Tassa kedd

Az Ensemble Phoenix korabeli hangszereken játssza a reneszánsz, a barokk és a bécsi klasszika szerzőinek muzsikáját, de nem ettől világhírűek, hanem attól az impulzív játéktól ami a Myrna Herzog csellista által vezetett kamarazenekar védjegye. Hiába a régi zene, a régi hangszerek, a Ensemble Phoenix frissen tálalja például Mozart és Haydn muzsikáját.

Két koncertjük is lesz a héten

Kedden Rehovoton a Dondikov Teremben – Beit Dondikov, (Ya’akov 32.)

A másik pedig egy szombati matiné (11.00) Jeruzsálemben az Eden-Tamir Music Centerben (Hamayan St. 29) Ein Karem.

február 7. SZERDA

Ki akarsz szállni egy éjszakára mindenből? Elbújni a hangok mögé?

Shamans of Sound!

A hangok sámánjai újra elfoglalják a Tel-Avivi Művészeti Múzeumot.

Egy lélekfrissítő utazás az ambient elektronika tájain.

Red Axes ősi ritusok idéző speciális meditatív set-jével utazunk majd.

Két duó van még Shamans of Sound műsorában. Mindkettő az élő- és villanyzene kombinálásával sámánkodik majd: 

Sharon Mansur jazz-zongorista, de a szintetizátor sem idegen neki. Eitan Raiter dj-vel muzsikál majd. 

Yehezkel Raz zongoraművésztől sem idegen az ilyen fúzió. 

Sivan Talmor énekessel rendszeresen dolgoznak együtt. Kettőjük klipjével ajánlom a Shaman of Sound hangutazást a benső tájainkra. 

SzerdaTel-Avivi Művészeti Múzeum

>>

Ha valaki francia nyelven énekel, az nekem – akár pop, akár jazz – mindig a sanzonokat juttatja eszembe. 

Különösen, ha a dalszerző még rá is erősít erre. Anat Moshkovski minden egyszemélyben. Ő énekli, komponálja a franciás dalait, és ő viseli ezt párizsi attitűdöt az izraeli indie színtér angolszász túlerejével szemben a virágos kis ruhájában, a csilingelő kedves, picit nazális hangján, subidubidejóvolt, nosztalgikus, dalaival. 

De, Anat Moshkovski összekacsint veled mielőtt megkérdeznéd, de hát ez mai, ugye? Csitt, csak vedd be egy korty édeske muzsikával, mert a valóság kesernye ám!

Anat az Anette Studioban (Shvil HaMeretz 2.) Tel-Aviv szerdán

>>

A soul-blues-funk vonal rajongói!

Tamir Greenberg!

Egy srác, a Thelma Yellin Művészeti Gimnáziumból, akinek 14 évesen már blues zenekara volt, de olyan, hogy 18 évesen már Európában turnézott vele. „Az új Otis Redding” így címkézte a nemzetközi sajtó.

Az izraeli „Csillag Születik” verseny egyik győzteseként nekivágott a nemzetközi karriernek. A soul zene hazájába próbál betörni, a saját, soul hangzású dalaival. Sikerül neki, mert Tamir Greenberg hibátlanul tolja a 70-es évek detroiti slágereinek világát, miközben teljesen mai a cucc.

Most szerdán a Tel-Avivi Operában nemcsak a saját dalait énekli majd, hanem a kedvenceit is a rock, a blues, a soul, a funk világából. 

Egy Led Zeppelin szám az Operházi-buli címe: „Heartbreaker”.

A törött szíveket garantálom ha Tamir Greenberg beindul…

Szerda Tel-Avivi Opera

>>

Megint két New York-i hazaránduló: Hadar Neuberg &  Ariel Bart Quartet.

A Tassaban.

Nincs még közös videójuk, úgyhogy a két főkomponensből kell kiindulni. 

Ariel Bart kromatikus szájharmonikán játszik. Amíg nem hallottam őt, nem tudtam elképzelni, hogy ezen a tenyérnyi kis hangszeren ilyen összetett, kortárs jazz muzsikát lehet előállítani.

Hadar Noiberg fuvolista ötvözete klasszikus hangszertudásnak, az amerikai jazz lüktetésének, a latin temperamentumnak és az orientális hangzásnak.

A kvintett ritmusszekciója David Michaeli – bőgő, és Amir Bar Akiva – dob.

Hadar Noiberg – Ariel Bart Quartet 

Egy kis konyhai duett jammet azért találtam…

Szerda Tassa

>>

A keleti zene két nemzedéke randevúzik az Izraeli Andalúz Zenekar turnéján. 

Valeri Hamati a „Csillag Születik” show-ban feltűnt fiatal énekesnő, és az Andalúz Zenekar állandó szólistája, Benjamin Bouzaglo.

Írtam már róluk, és a turnéról részletesen. Most csak távirati stílusban a turné eheti állomása:

Rishon Lezion Új Kultúr Csarnok szerda

>>

„A nő ne akarjon komponálni – egy sem volt rá képes, mit várok hát magamtól.” – mondta Clara Wieck Schumann, a nagyszerű, de férje árnyékában méltatlanul elfelejtett zeneszerző.

A klasszikus zene története eléggé macsó sztori, de egyre több zenész áll elő olyan műsorral, ami ezt a narratívát szeretné kiegészíteni a női vonallal.

Az Israel Chamber Orchestra „Her-Story” című koncertje is ilyen lesz szerdán….

február 8. CSÜTÖRTÖK 

…és csütörtökön. A Tel-Avivi Művészeti Múzeumban. 

Clara Wieck Schumann  zongoraversenyének egy tétele:

>>

Piris Eliyahu – akárcsak a fia Mark – a Közép-Ázsia ősi zenei tradícióit és a modern muzsikálást próbálja ötvözni. Mark útja a populáris crossover, Piris Eliyahu pedig modern kamaramuzsikává változtatja ezt a végtelen zenei örökséget.

Jártunk már a héten Dél-Tel-Aviv kedves kis klubjában a Tassaban.

Most Piris Eliyahu triója miatt megyünk majd csütörtökön

Piris Eliyahu – tar,

Daniel Iwryn – basszusgitár

Larissa Eliyahu – zongora

>>

Görögország keletre vagy nyugatra van Izraeltől? 

A jaffói Kelet Nyugat Házba ugyanis csütörtökön beköltözik a görög muzsika.

Yanookis Taverna zenekarban nekem pont az különös, hogy a fejünkben élő görög zene sztereotípiát túllépve éppen azt a mélyebb áramot keresik, ami a többi mediterrán népzene rokonává teszi a hellén muzsikát. 

Csütörtök Kelet-Nyugat Ház (Dr.Erlich7.) Jaffó (A városvonat ott áll meg a sarkon.)

Yanookis Taverna 

>>

Az ír folknak nehezebb itthon párhuzamokat találni mint a görögnek, de azért van Izraelben ír zenekar is, a Black Velvet.

Évtizedek óta ezt játsszák, de mostanában már el-elmozdulnak az ír tradíciókból a hazaibb ízek felé.

CsütörtökönHaifaBeit Hecht HaStudio (HaNassi 142.)

>>

Földalatti maszkabál egy tengeralattjáróban. Fordítom: Subterrenean a Submarine-ben.

Pontosítom:

Jeruzsálemben a Sárga Tengeralattjáróban a Subterreanean Masquarade lép majd fel, a RetroAct és a Black Sachbak zenekarok társaságában.

RetroAct: a progrock, környékére helyezném de ők azt is hozzáteszik hogy posztapokaliptikus. Legyen! (Ma már minden az.)

Ahogy anno minden keményrock zenekarnak voltak, a RetroActnak is vannak balladái…

Ez a dal kettő-az-egyben:

Black Sachbak régi vágású trash, 10 éve nyomják…

És a főzenekar a Tzoleletben (Yellow Tengeralattjáró, Sárga Submarine) csütörtökön a Subterreanean Masquarade

A trashmetálnál dallamosabb, a grungetől kicsit a progrock felé, és néha teljesen orient, néha meg nem, de hogy az egyik legjobb banda itthon a fémmegmunkálók közül, az biztos.

Az ilyen öreg rockereket is, mint én, beindítja.

Csütörtökön jöhetek haza éjjel Jeruzsálemből, Subterreanean Masquarade után…

>>

Leah Shabbat az izraeli soul. Ennyivel intézett el egy szabre barátom.

Három évtized Leah Shabbat dalait kellene végighallgatnom, hogy ennél okosabbat mondjak.

35 év a színpadon énekesként, de még ennél is fontosabb, hogy egy tucat izraeli sztárnak írt dalokat, teljes lemezeket. Most már megteheti, hogy visszakölcsönzi egy-két estére ezeket a dalokat.

Tahanat Ruah,  Kiryat Tivonban lesz a csütörtöki Leah Shabbat koncert helyszíne.

(Haifaiak! Megér egy csütörtök esti tivoni kirándulást)

Leah Shabbat „best of” klipje:

>>

Mindig lendületes dalokat keresek az ajánlat végére. Shay Hambertől is találtam volna ilyet, de…

Valami szívbemarkoló dal szólt a rádióban, a buszvezető hallgatta, felhangosította, és énekelt vele, ahogy ezt gyakran megteszik az izraeliek a régi kedvelt dalaikkal. 

  • – Ez a háború legszebb dala. – konferálta le sofőr, amikor vége lett. És elhadarta az énekesnő nevét is: Shay Hamber.

Rákerestem: dehogy régi dal! Egy 25 éves lány írta, és két éve énekli.

Hát ezért választom most ezt a Wunderbar koncerthez, ahol a haifai klub azt ígérte, bensőséges dalokat énekel majd Shay Hamber egy akusztikus trióval. 

Wunderbar, Haifa csütörtökön

február 9. PÉNTEK

Énekelni.

Együtt lenni.

Együtt énekelni. 

A szellemtörténet minden közösségének a közös harmónia volt az ünnep, a túllépés a gyászon, a tragédián.

Nem hiszem, hogy van ennél gyógyítóbb a léleknek. 

Koolulam békeidőkre gondolta ki ezt az énekünnepet, de ma nagyobb szükség van rá, mint bármikor.

A gyógyturnéjuk pénteken Jehudba ér, a Grayben énekelhetünk együtt a Koolulam együttessel. Valahogy így:

Gray Yehud péntek 14.30

>>

A héten sokadszor vagyunk itt a Shablulban. 

Tudják mi a doo-wop ? (Meghatározós kedvemben vagyok.)

Zenei stílus, vokális alapú rhythm and blues, ami az afroamerikai közösségben született az 1940-es években. Felismerhető jellegzetessége hogy a blues/rock hangszereket helyettesítik emberi hangokból álló szólamokkal.

Tehát három énekes kell!

Doo Wop Girls!

Három díva, akik egy energikus humoros műsorral tisztelegnek  a stílus varázsa előtt úgy, hogy a klasszikusok is kapnak egy csavart, és valahogy izraeli slágerek is keverednek közéjük.

Ella Tadmor, Naama Nahum, Anna Spitz énekesek, ők a  Doo Wop Girls.

február 10. SZOMBAT

Egy barátom kérte, hogy az ajánlat elejére mindig írjam oda, milyen műfaj. Tessék! 

Gido oldaláról az info:

Avant-rap 

Héber hiperpop

Experimental hip hop

Okosabbak lettünk?

Szóval Gido nem slágeripari híg hi- hop, divat-rap, puhapop.

Aki bírja ezt az agyeldobósabb vonalat, annak Gido meghívta a szombat esti lemezbemutatójára az alter-rap élvonalát a Levontin7– be:

Tapash, GuyGuy, theClutch, Plug, Romi Kopelman és a házigazda Gido.

>>

Haifáról szombaton repülő szőnyeg indul a 70-es évekbe.

Sababa5 – az izraeli etno-zenei színtér szupergoupja. A keleti zene dallamvilága összecrossoverezve a villanyorgona és a villanygitár hippi-kori hangzásával.

Vadiúj mizrachi retro pop, a pszeudohetvenes évekből.

A repülő lakástextil szombaton Haifán startol majd a Syrupból.

Sababa5 

>>

Full Trunk kemény rocknak indult, de nem kapaszkodott erősen a műfajba és a keleti szél elvitte, az országos hírnévig.

Ma a Full Trunk az orient ízű bulirock legmasszívabb zenekara. 

Szombaton este viszatérnek a sikereik szinterére a Barbyba.

A klip is egy korábbi Full Trunk Barby-bulin készült.

De ez a szombati buli már a Barby új helyén lesz, a jaffói kikötőben a régi Container helyén.

>>

Jaffóban vagy a Namalban kötünk ki szombat este?

Mert Tel-Aviv északi kikötőjében is lesz fülig érő szájú muzsikálás:

Kettő az egybe’! 

Két nehezen besorolható együttes közös koncertje a Beit HaYotzerben.

Galron Ensemble egy kórus, de a tarka-barka koncertjeiken szinte mindig hangszeres muzsikusok kísérik őket. 

Most például a Meitar Ensemble

Őket is nehéz pár szóval elintézni, mert az avantgardtól a klasszikus zenén át a popig, megmártóztak már minden műfajban.

A két csapat közös műfajtalankodása szombaton este lesz a Tel-Avivi kikötő legbarátságosabb koncerttermében a Beit HaYotzerben.

Nincs közös klip, de a Galron Ensemble ezt a vidám dalt tette az ajánlójába, helyesen. Ez búcsúzni is jó ettől a héttől.

Sűrű volt a hét, de a BrenneRockot, a kis kibuc Givat Brenner rockheteinek koncertjeit nem akarom kihagyni. 

Távirati stílusban:

A mozgalmas hétvége Eviatar Banai koncertjével indul, szerdán.

A névrokon Ehud Banai koncertje csütörtökön.

PéntekenMonica Sex zenekaré Givat Brenner Művelődési-háza

Lola Marsh szombati koncertje a BrenneRock maratoni sorzatában az erre hétre jutó utolsó.

Jó kis dallamtapadós rockzene, dúdolgassuk, míg a jövőheti Klipzűr megjelenik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.