Izrael elutasította a Hamasz tűzszüneti alkuját

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a helyi televíziókban is közvetített nyilatkozatban utasította el szerda este a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet tűzszüneti és túszelengedési alkuját.

Netanjahu szerint a Hamasz követeléseinek elfogadása nem a túszok szabadon bocsátásához, hanem újabb mészárláshoz vezetne. Az izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Hamaszra folyamatosan katonai nyomást kell gyakorolni az általa a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt izraeliek szabadsága érdekében.

“Minden pillanatban rájuk gondolok, ígérem, soha nem adjuk fel az elraboltak szabadon engedéséért teendő erőfeszítéseket” – üzente a kormányfő a túszok családtagjainak, akik a megállapodás aláírását követelik szeretteik hazatérése érdekében.

A Hamasz szerdán jelentette be, hogy új tűzszüneti javaslatot készített, amelyben a túszok és rabok kölcsönös szabadon engedése, valamint az izraeli csapatok Gázai övezetből való kivonulása is szerepel.

- Hirdetés -

Netanjahu este azt is közölte: utasította a hadsereget, hogy készüljön fel összecsapásokra Rafahban, a palesztin övezet déli részén, az egyiptomi határnál, valamint a Gázai övezet középső részén található két menekülttáborban. “A győzelem elérhető távolságban van. Nem évek vagy évtizedek, hanem hónapok kérdése” – vélekedett, s hangsúlyozta, hogy a “teljes győzelem” magában foglalja az elraboltak kiszabadulásának elérését is.

A kormányfő egyértelművé tette, hogy Izrael megszünteti az együttműködést az UNRWA-val, a palesztinokat támogató ENSZ-segélyszervezettel, mert szerinte a Hamasz lefoglalja a gázaiaknak szánt humanitárius segélyek hatvan százalékát.

A már szabadon engedett és Izraelbe visszatért túszok szerda este a Hamasz feltételeinek elfogadását követelték a miniszterelnöktől. “Én is ott voltam, de aztán kiengedtek. A barátaim még mindig ott vannak. Néhányan közülük már nem élnek. Önhöz fordulok, Netanjahu úr! Minden öntől függ. Attól tartok, hogy ha folytatja a +Hamasz felszámolásának+ kísérletét, akkor nem maradnak túszok, akiket megmenthetnénk” – mondta a korábban kiszabadult Adina Mose a sajtónak.

Címlapkép: Benjamin Netanjahu miniszterelnök, ma este – Fotó: Mark Israel Salem

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.