Az amerikai elnök túlzásnak nevezte Izrael gázai műveleteit

Biden a sajtótájékoztatón, tegnap este – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images

Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy – a palesztin civilek védelme érdekében – igyekszik „hosszú távú szünetet” elérni a harcokban.

„Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni” – fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála a háború ára, valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az elnök kitért a szaúdi-izraeli kapcsolatokra is. Mint mondta, Washington továbbra is igyekszik a két ország közötti közeledést elősegíteni.

- Hirdetés -

Kiemelte továbbá, hogy nem kizárt, a Gázai övezetet irányító Hamasz iszlamista terrorszervezet éppen azért indította Izrael ellen októberi, meglepetésszerű támadását, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti széleskörű megegyezést, ám hozzátette, erre nincs bizonyítéka.

Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel korábban már folytatott tárgyalásokat Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezet ellen indított háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

A harcok kezdete óta Rijád többször megismételte: csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, amennyiben az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.