Izraeli hírösszefoglaló, február 10., szombat

📻 Szombati kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Haderőink ma Rafahban kiiktatták a Hamasz terrorista mozgalom 3 tagját egy jármű elleni légitámadásban, köztük 2 magas rangban szolgáló rendőrt. Egyikük a Hamasz vezetőinek a biztonságáért és a védelmük megszervezéséért volt felelős.

• Gázai források szerint Ismail Haniyeh, a Hamasz terrorista mozgalom politikai elnökének fia meghalt egy izraeli támadásban.

• Haderőink a Gázai övezet egész területén tevékenykednek. A kommandós alakulatunk továbbra is terrorista célpontokat tár fel Khan Yunis nyugati részén, fegyvereket keres és terroristákat iktat ki.

Ezzel egyidőben a 646-os számú dandár tartalékos katonái is Khan Yunisban dolgoznak. Tegnap az IDF szóvivője nyilvánosságra hozott egy videót rakétakilövőkről, melyeket a harcosaink egy óvoda és egy mecset közelében találtak, valamint egy alagútaknát is felfedtek a környéken.

Az elmúlt napokban egy IDF-műveletről számoltak be a Khan Yunis-i Al-Amal Kórházban, ahol palesztin jelentések szerint több tucat terroristát tartóztattak le.

• A vezérkari főnök és a Shabak vezetője ma értékelte a helyzetet Khan Yunis központjában. A vezérkari főnök azt mondta, hogy még messze vagyunk a Khan Yunis-i hadművelet végétől, de eddig nagy a siker. Legalább 2400 terroristát sikerült kiiktatni a városban. A Shabak vezetője elmondta, hogy harc közben tanuljuk, hogy miként kezeljük az “üregi bűnözőket”.

• Az IDF szóvivője ma este bejelentette, hogy haderőink az UNRWA központi főhadiszállásának épülete alatt találtak egy szerverközpont Hamasz-alagutat a Gázai övezet északi részén. Az alagútban titkosszolgálati eszközöket találtak és valószínűleg a Hamasz katonai hírszerzése használta. Az alagútban a villamosenergia-infrastruktúra összeköttetését találták az UNRWA épületével, ami bizonyíték arra, hogy a Hamasz a mozgalom vagyonát használta áramellátásra.

Az alagútban feltárt leletek nyomán és a Shabak hírszerzési információi alapján csapataink az UNRWA központi főhadiszállásának épületét is elfoglalták. Sok fegyvert találtak benne, és olyan dokumentumokat, melyek arról tanúskodtak, hogy a Hamasz terroristái is használták az irodákat. A jelentések szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az UNRWA engedélyezte a Hamasznak az ENSZ infrastruktúra használatát.

A hadműveletben a 401-es számú dandár, a 13-as flotta, a Shaldag és az Okec egységek, más speciális egységek harcosai, valamint a Shabak vettek részt.

• Az IDF közleményére reagálva az UNRWA kijelentette, hogy a szervezet a háború első hetében evakuálta az épületet, ezért nem tudja kommentálni az eredményeket. Azt is közölték, hogy a szervezetnek nincsenek eszközei arra, hogy ellenőrizzék, mi történik az épületei alatt.

• A Miniszterelnökség tegnap este bejelentette, hogy a miniszterelnök utasította a hadsereget, hogy készítsen tervet a polgári lakosság kitelepítésére Rafahból, valamint a városban található 4 Hamasz egység felszámolására (annak ellenére, hogy már van ilyen kidolgozott terv, amit korábban a biztonsági kabinet is elfogadott).

A bejelentést követően az ENSZ és az arab világ illetékesei óva intettek a lakosság tömeges evakuálásától Rafahból, ami szerintük humanitárius katasztrófához vezethet.

• A gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a palesztinok halálos áldozatainak száma a háború kezdete óta több mint 28 000. Emlékeztetünk, hogy a gázai Egészségügyi Minisztériumot a Hamasz irányítja, így az információk megbízhatósága megkérdőjelezhető.

> Északi front:

• Egy járművet támadott az izraeli légierő Libanonban, Szidon városa közelében. A támadás célpontja feltehetően a Hamasz terrorista mozgalom egyik magas rangú tagja volt, aki a terroristák toborzásáért volt felelős Júdea-Szamáriában. A támadásban hárman meghaltak.

• Egy légiriadó nélkül érkező páncéltörő rakéta eltalált egy házat Kiryat Shmonában. Sérülés nem történt. Ezen kívül szombaton több riadó is volt északon, és több tucat rakétakilövést észleltek. Néhányat elfogott a légvédelem, és néhány nyílt területekre zuhant.

• A hétvégén haderőink megtámadták a Hezbollah számos terrorista infrastruktúráját Dél-Libanonban, többek között egy katonai parancsnokságot. Megsemmisítettek egy rakétakilövőt is, melyből tegnap este lőtték az ország területét.

• Az Északi Parancsnokság parancsnoka, Uri Gordon vezérőrnagy pénteken találkozott az északról kitelepített önkormányzatok vezetőivel, és ismertette őket az országrész biztonsági helyzetével. Gordon tábornok hangsúlyozta az IDF eltökéltségét az északi biztonsági helyzet megváltoztatása iránt, és megjegyezte, hogy erőink a háború kiterjesztésére és támadásra készülnek.

• Az iráni külügyminiszter Libanonba látogatott és találkozott Hassan Nasrallahhal, a Hezbollah vezetőjével. Később Libanon miniszterelnökével is tárgyalt.

• Szíria: tegnap este támadást jelentettek Damaszkuszban, feltehetően Irán által támogatott milíciák célpontjai ellen. A szíriai védelmi minisztérium Izraelt vádolta meg a támadással.

📌 Gazdaság:

• A Moody’s hiteltársaság úgy döntött, hogy A1-ről A2-re csökkenti Izrael besorolását és negatívként határozta meg Izrael növekedési előrejelzését. A Moody’s közleménye szerint a leminősítés a háború következményei, a kormány gyengesége, az ország stabilitásának károsodásától való félelem és a különböző hatóságok kedvezőtlen befolyása miatt történt.

A bejelentés után Lapid ellenzéki vezető kijelentette, hogy ez újabb bizonyítéka a kormány kudarcainak, ezzel szemben Smotrich szélsőjobboldali pénzügyminiszter azt állította, hogy a cég bejelentése nem komoly gazdasági érveken alapul, hanem valójában egy “politikai kiáltvány”.

Netanyahu miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a leminősítés csak a háború eredményeként jött létre, és miután megnyertük azt, a minősítés vissza fog emelkedni.

📌 Politika, jog:

• Tízezrek tüntettek az elmúlt órákban Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Haifán és az egész országban, új parlamenti választások kiírását követelve. Négy tüntetőt letartóztattak, miután utakat zártak el Tel-Avivban.

📌 Szerte a világon:

• Jemen: tegnap este újabb támadásokról számoltak be az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részéről Jemenben a hutik célpontjai ellen.

📌 Sport:

• A Közel-Kelet több országa – élükön Jordániával – felszólította a FIFA-t (Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget), hogy távolítsa el Izraelt a nemzetközi versenyekről, a Gázában elkövetett „háborús bűnök” nyomán. Később Irán is hasonló követelést küldött a FIFA-nak.

📌 Időjárás:

• Holnap (vasárnap) napos idő várható. A hőmérséklet enyhén emelkedik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.