Holland bíróság: le kell állítani a vadászrepülőgép-alkatrészek szállítását Izraelnek

F-15-ös vadászrepülőgépek az izraeli sivatagban
Fotó: IDF

Hollandiának le kell állítania az F-35-ös vadászgépek alkatrészeinek Izraelbe irányuló exportját – döntött hétfőn a hágai fellebbviteli bíróság.

“Egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy az izraeli F-35-ös vadászgépeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják” – áll a bíróság ítéletében.

Az Oxfam Novib, a PAX Nederland és a The Rights Forum emberi jogi szervezet tavaly decemberben fordult bírósághoz, arra kérve a testületet, hogy szólítsa fel a kormányt az export leállítására. A civilszervezetek szerint a holland állam tudatában van annak, hogy Izrael a Gázai övezet bombázására használja az F-35-ös vadászgépeket.

Az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázis raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben. Hollandia nemzetközi jogot sért azáltal, hogy lehetővé teszi a polgári lakosság elleni támadásokat – érveltek a jogvédők. Az illetékes bíróság decemberben azt az ítéletet hozta, az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

A fellebbviteli bíróság ezt másként ítélte meg, és hétfői döntésében felhívta a figyelmet: “Izrael nem veszi kellőképpen figyelembe támadásainak a polgári lakosságra gyakorolt következményeit. Izrael Gáza elleni támadásai aránytalanul sok civil áldozatot követeltek, köztük több ezer gyermek életét” –

“Hollandia több olyan nemzetközi szabályozás részese, amelyek előírják, hogy amennyiben fennáll a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének egyértelmű kockázata, Hollandia köteles megakadályozni a katonai felszerelések exportját” – áll a határozatban. A szállításokat hét napon belül le kell állítani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.