Kinek megy itt rosszul?

Yitzhak Goldknopf miniszter (jobbra) – Fotó: Kikar Hasabat

Egy miniszteri interjú böködi az agyamat néhány napja.

Yitzhak Goldknopf, az Agudat Israel mozgalom vezetője, egyben az egyesült askenáz ortodox párt vezetője is. Ebben a minőségben megkapta az építési és lakásügyi minisztérium vezetését, egyben a kabinet tagja is. Néhány nappal ezelőtt interjút adott az egyik TV-csatorna riporterének.

Többek között azt mondta: „Kinek megy itt rosszul?” – A miniszter nyilván nem vette figyelembe a négy hónapja zajló háborút, az annak első napján meggyilkolt 1400 embert, az azóta elesett 300 katonánkat, a több ezer sebesültet, a túszként tartott 136 polgárunkat, azok ezernyi hozzátartozóját, a 120 ezer kilakoltatott embert, akik államköltségen laknak négy hónap óta szétszórva, lakásaikat porrá lövik, vállalkozásaik, munkáik tönkremennek, az államra nehezedő óriási gazdasági terheket. Tényleg, kinek megy itt rosszul ma? A miniszternek, úgy tűnik, nem…

A riporter hebegett valamit, és megkérdezte: „De hát a háború, meg a kormány felelőssége…?” A miniszter válasza: „Ugyan, mi a kapcsolat a kormány és a háború között??” – Hááát… nem is tudom, van-e kapcsolat egy ország kormánya, és az országban folyó háború között… Lehet, hogy nincs?

A miniszter még hozzátette: „A kormány tagjai tevékenykednek, végzik a dolgukat.” – Ezek szerint mind a 37 miniszter a helyén van.

A meglepett riporter feltette a kérdést: „Nem tart-e a miniszter úr a választásoktól?” Az úr csak legyintett: „Majd, a választások csak 2028-ban lesznek, esetleg 2027-ben.” – Vajon a miniszter úgy tudja, hogy a kormányt 6 évre választották? Vagy úgy, hogy a 4 év az interjú napjától számít?

Akárhogy is van, a miniszter vagy egyáltalán nem ismeri a realitásokat, vagy nem akar tudomást venni azokról. A helyén van, biztosan jól végezheti a dolgát, mert az ortodox oktatási hálózat (ami részben a családjának tulajdona) számára sok száz milliós állami juttatásokat biztosított, és a végsőkig elmenne a jesiva-tanulók általános felmentéséért a katonaság alól, mint ahogy ezt hangsúlyozta.

Szegény Izrael, hogy ilyen vezetőid vannak!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.