Két munkanélküli idegenvezető és egy munkanélküli lakberendező beülnek egy kávéra. A viccek vagy a jó történetek kezdődnek így, reméljük, ebből az utóbbi fog kisülni.

Az ötlet, ami ezen a meglehetősen szomorú reggelen felmerül: milyen jó lenne ezeket az embert próbáló időket kicsit vidámabbá, izgalmasabbá vagy érdekesebbé tenni. Egy jó kis közösséget formálni, tartalmas programokat szervezni önerőből, pusztán arra hagyatkozva, hogy mire van igény, mi érdekel minket, és megismerni egymást. Az ötletelést a tettek váltották fel, és így született meg az első beszélgetős est programja.

Választásunk – meghívott vendégként – Shiri Zsuzsa újságírónőre esett (és amint majd a beszélgetésből megtudjuk, Zsuzsa ennél sokkal több minden). Helyszínünk egy hangulatos kis kávézó volt a tel-avivi Karmel piacon. A FIKA névre hallgató, svéd péksüteményeket árusító helynek is van természetesen magyar vonatkozása: Mandor Beatrix franchise-ban indította és működteti a kávézót. 

Az est megnyitása mindjárt a kreativitásra és kötetlen megismerkedésre helyezi a hangsúlyt: mézeskalács-díszítés Bodrogi Zsuzsa barátnőnk vezetésével. Zsuzsa a COVID alatt tanulta ki a cukrászmesterséget, hiszen mint idegenvezető, sajnos akkor sokáig érintett volt a turizmus leállása miatt. Irányítása alatt igazi mesterművek születtek, legmegkapóbb azonban talán maga a lelkesedés volt, ahogy életkortól függetlenül mindenki szívesen vett ebben részt.

Bodrogi Zsuzsa
Bodrogi Zsuzsa irányítása alatt igazi mesterművek születtek – Fotó: Grünhut Éva

Mayer Krisztina barátnőnk vette át a szót, aki teste-lelke ennek a kezdeményezésnek, fáradhatatlanul szervez és ötletel, valamint vezette a beszélgetést Shiri Zsuzsával.

Shiri Zsuzsa újságírónő. Eredetileg az ELTE-n történelem és szociológia szakon végzett, majd Tel-avivi Egyetem film és televíziós tanszékének rendező-producer szakán folytatta tanulmányait. 1992 óta él Izraelben, ahonnan 2003 óta tudósítja a magyar médiát. Három gyermek édesanyja. Az Izraelinfo lelkes munkatársa is egyben. Pár éve elvégezte az idegenforgalmi minisztérium idegenvezetői tanfolyamát is, azóta idegenvezetéssel is foglalkozik.

2021-ben dokumentumfilmet mutatott be „Sábesz stikában” címmel. Zsuzsa itt, Izraelben ismerkedett meg egy kis kárpátaljai zsidó közösséggel, nyomon kísérte az útjukat és hazalátogatásukat Kárpátaljára. Idézet a filmajánlóból: “Fájdalmas és személyes történeteken keresztül az emlékezés és közösség fontosságára hívja fel a figyelmet”. A jövőben tervezzük a film vetítését a találkozóink során.

Zsuzsa elmesélte nekünk Mann-Schőner Gizellával való találkozását is, aki nyomatékosan megkérte, írja meg az ő élettörténetét. Ebből született meg a „Gitta könyve”, ami egy csengeri ortodox családból származó lány túlélését mutatja be, a lágerbeli éveket, Magyarországra való visszatérését, Izraelbe, és végül az USA-ba való érkezését.

Jövőbeli terveiről is faggatjuk, elárulja, hogy tervezi egy dokumentumfilm forgatását és könyv megírását is. Székén előredőlve, csillogó szemekkel, szenvedélyesen beszélt ötleteiről. Egy pillanat töredékéig mi is átéreztük vele az alkotás örömét.

A rövid és hivatalos bemutatás után azonnal meghitt és kötetlen beszélgetés alakult ki. Rengeteg kérdés és hozzászólás merült fel, ötletek jövőbeli témák feldolgozására, mint például nyelv és identitás, otthonosság-hontalanság kérdése.

Jó érzéssel és elégedetten zártuk az estét. Mert bár sokfélék vagyunk, sokféle történettel, Koncz Zsuzsa mégiscsak Koncz Zsuzsa mindannyiunknak.

Köszönettel tartozunk ezért az estéért Shiri Zsuzsának, a FIKA-nak és mindenkinek, aki eljött és velünk volt. Ahogy említettem, egy közösség létrehozásán fáradozunk, bárkinek bármi ötlete, témája, kezdeményezése van, nagyon szívesen fogadjuk, vagy veszünk részt abban.


Itt lehet csatlakozni a Magyar programok WhatsApp-csoporthoz >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.